Илия Троянов за „Двойна следа“: Олигархията е главният герой

Илия Троянов

Олигархията е главният герой в „Двойна следа“. Така коментира новата си книга българският писател Илия Троянов, който от години живее и твори в Германия, пред Радио София.

Той уточни, че всъщност романът описва разследване на журналист, получил важни сведения едновременно от руските и американските тайни служби. Информацията е като водовъртеж, който може да те завлече и удави. Особено ако си сам срещу влиятелни сили – на държавата и капитала.

„Темата е 1984. Сам човек срещу системата е почти безпомощен. Беше ми важно като писател да се върна към фактите като база, като фундамент на един роман. Говорим за правова държава, но знаем, че именно по отношение на икономическите престъпления рядко има санкции“, коментира Троянов.

В книгата се споменава и скандала Епщайн и закрилата му от американския финансов и политически елит.

Този елит не се съобразява с каквато и да е етика. Това най-ясно се изразява в отношението към жените. Затова за мен беше важно да свържа в един наратив властта над парите, властта над политиката и властта над жените.“

По думите на Троянов в съвременния международен контекст силите на олигархията по никакъв начин не подлежат на демократичен контрол.

Той обясни и защо е „избърсал от праха“ понятието какокрация (от гръцки: „властта на най-неподходящите“, „властта на най-лошите“):

„Трябва да преодолеем илюзията, че хората, които ни управляват за способни и компетентни. Системата позволява хора и без висок морал да имат власт.“

Писателят разказа за широката читателска реакция след публикуването на романа в Германия и Австрия.

А „Двойна следа“ можем да четем вече и на български, благодарение на издателство Сиела.

Илия Троянов е роден в 1965 г. в София. През 1971 г. семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище. През 1996-а е публикуван първият му роман „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Автор е и на книгите „Събирачът на светове“, „Ледовете се топят“, „Там, където е погребан Орфей“, „Власт и съпротива“ и други.

Можете да поръчате книгата ТУК.