Ивелина Димитрова напусна СЕМ

Ивелина Димитрова

Ивелина Димитрова е подала оставка като член на Съвета за електронни медии, съобщиха от президентството.

По този повод от прессекретариата на държавния глава разпространяват следната позиция:

„Президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на Съвета за електронни медии от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България. Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото“.

Димитрова бе назначена за член на СЕМ от президентската квота точно преди три години – на 28 юни 2019 г.

СЕМ не успя да овладее напрежението, а създаде сякаш още по-голямо, коментира Димитрова пред БТА.

СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ, казва Димитрова в отворено писмо.

Последният мониторингов доклад на СЕМ по повод предишната предизборна кампания, както и този на външните наблюдатели отчете тревожни данни, но желанието за един по-широк професионален разговор остана само в протоколите, пише тя.

По думите й остро стоят темите за професионалните стандарти, обществената мисия на БНТ и БНР, разследващата журналистика, реалния плурализъм на мнения, критическата функция на медиите. Обръщала съм неведнъж внимание на тези теми и това е видно от протоколите на СЕМ, се казва още в писмото.