Министър Кацаров: Слагаме край на преосвидетелстването на хора с трайни и необратими увреждания

Стойчо Кацаров

Този проблем е от 20 години. Сега изведнъж се оказа, че служебният министър, с краткия си мандат трябва да го реши. Имаме проект на Наредба, който до края на седмицата ще бъде поставен за обществено обсъждане и на този проблем, за преосвидетелстване на хора с трайни, необратими увреждания ще бъде сложен край, коментира той.

Винаги съм казвал, мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ, каза още Кацаров.

Той коментира и възможността досегашната правителствена болница „Лозенец“ да стане новата национална детска болница, защото този вариант не е отпаднал.

Преди седмица регионалният министър Виолета Комитова каза, че ще издаде виза за проектиране на чисто нова сграда за детска болница в двора на „Александровска“.

„Миналата година министерство на здравеопазването е провело обществена поръчка и е сключило договор за реконструкция на съществуващата сграда. За една година нищо не е направено. Проектът е за реконструкция, а сега се оказва, че може би не е възможно да се направи реконструкция на сградата. Преведени са 7 милиона авансово и това е всичко. Изчакваме министъра на регионалното развитие да предостави окончателното си решение по отношение на настоящия проект“, казва още Кацаров.

„До края на седмицата да предложи промени в наредбата за медицинската експертиза, така че хората с тежки увреждания да не бъдат преосвидетелствани, обещава още Кацаров.