Ангел Кунчев: Вкарваме Русия в червената зона

Доц. Ангел Кунчев

„Прогнозата за нова вълна от коронавирус не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на „Делта“ варианта на коронавируса”. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че внимателно следят ситуацията и ще наложат мерки, ако се налага – тези страни, в които има разпространение на вируса, да попадат в червената зона.

„Ако нещата вървят така, вероятно ще поискам включването и на Русия в червена зона. Хора от страните в тази зона не може да влизат в България. Това, разбира се, не се отнася за български граждани, прибиращи се от тези страни. Знам колко трудно ще се приеме една такава ограничителна мярка с оглед на това, че всички очакваха нормален туристически сезон, но все пак по-важното от всичко е да предпазим страната от допълнителен внос на новия вариант на коронавируса“, допълни Ангел Кунчев.

„Португалия стигна до тежка ситуация заради много заразени, дошли от Бразилия. Финландия ще изпадне в тежка ситуация, защото си внесе 500 заразени, които бяха на мач в Санкт Петербург“, каза още Ангел Кунчев.

Нови правила за влизане в България има от днес. Държавите по света ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона, в зависимост от броя на болните от COVID-19. Хората, идващи от страни в зелената зона, ще влизат в България при най-облекчен режим. На пристигащите от оранжевата зона ще се правят допълнителни изследвания, а тези от червената няма да бъдат допускани у нас. Списъкът ще се обновява всяка седмица.