Румен Радев: Купуването на гласове е едно от най-грозните явления на нашето съвремие

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев коментира в четвъртък темата с купения вот и предстоящите парламентарни избори. Според държавния глава полицията и прокуратурата трябва да приложат всички мерки.

„Това е основната задача на служебното правителство – да организира честни и прозрачни избори. Това беше и моето послание, когато аз представих служебното правителство. Буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие и се надявам полицията, прокуратурата да приложат всички мерки, за да тръгнем най-сетне да решаваме този проблем. Предизвикателствата и насадените проблеми пред това служебно правителство са ужасно много. Категорично мога да кажа, че то се справя“, заяви президентът Радев в словото си на тържествено отбелязване на 30-годишнината от създаването на Конституцията на България в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава.

„Когато някой ревизира сегашната конституция или има амбицията да прави нова, трябва да изхожда задължително от постановката, че човекът е основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права“, добави държавният глава.

Румен Радев заяви, че е важно да имаме улеснен достъп до конституционното правосъдие, защото това е гарант всеки гражданин да се чувства пълноценен, силен като личност, че може да има принос в развитието на конституционния модел.

Президентът отбеляза и въпроса за гражданското образование и допълни, че ако можем да кажем, че сме научили нещо за нашата република и демокрация през последните 30 години, то е, че те не могат да се крепят само и единствено на този основен закон, колкото и той да е уместен, научно обоснован и справедлив.

„Ние трябва да си задаваме и въпроси, защото и демокрацията, и републиката са сами по себе си проекти, които трудно достигат до своята съвършена форма, но изискват ежедневно да защитаваме всяко посегателство срещу конституционните ценности“, каза Радев.

Сред въпросите Радев посочи: – достатъчно ли работим с младите хора, така че те да разберат и да са наясно кои са основните стълбове на демокрацията и на свободата; в какво се състои легитимността на нашите политически институции, така че хората да не се подлъгват по популистки вождове и идеи, особено предизборно; познаваме ли своите права, но и своите конституционни задължения и разбираме ли практическите аспекти на разделението на властите, така че да имаме като граждани реалистични очаквания от всяка една институция, за да можем да искаме отчетност и отговорност когато видим, че тя се отклонява от своите конституционна мисия.

Румен Радев каза още, че основният проблем е не просто в образованието, а в личния пример, ангажираността и отговорността на политическия елит, на държавните служители, на гражданите за отстояване на ценностите, по които сме постигнали съгласие по най-важния обществен договор – българската конституция.

Президентът изтъкна в словото си, че изработването и приемането на конституцията преди 30 години е повратен в общественото ни развитие момент и тя ни поставя на картата на демократичните общества.

Радев посочи, че тази конституция даде началото на дълбоки реформи в страната, тя не бе създадена като временна конституция на прехода, както постъпиха други държави по пътя на своето демократично развитие, а е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми, затова и ни преведе през трудни времена.

„С нея станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на ЕС, ценностите, заложени в нея – демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права са ценности и на нашите европейски партньори“, посочи Радев.

„Тази конституция се превърна в стълб на българската държавност“, каза президентът и допълни, че моделът на успешното държавно устройство представлява хармонична сплав между традиции и нови идеи.

„Нашата конституция от 1991 г., сравнена с предходните като изработване и приемане е суверенно дело, тази конституция е изцяло наша“, каза още Румен Радев .

„Тя се базира и на утвърдени модели на европейски конституции, но има своята собствена идентичност и се ползва със своя демократична легитимност, затова и тя е стълб на днешната българска държавност“, каза президентът.

„За да бъде съвременната държава демократична, тя трябва да има и своите демократични принципи, заложени в своя основен закон и учредителите на нашата нова конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава. Сега виждаме, че този път не е лек, няма и да е кратък“, добави президентът и допълни, че свидетелства са и няколкото поправки и нарасналите очаквания в обществото за нови промени в конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развитие на някои конституционни институти.

Сред присъствалите на тържественото отбелязване на 30 годишнината бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на КС Борис Велчев , конституционни съдии, народни представители от 7-ото Велико народно събрание, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, юристи, университетски преподаватели.

В Аулата на Софийския университет бяха подредени снимки на БТА от подписването на Конституцията.