Румен Радев на среща с „Амазон“ и „Гугъл“: Ще насърчим компаниите, които инвестират в човешки капитал

Румен Радев

България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната. Това заяви президентът Румен Радев който проведе срещи с представители на технологичните гиганти „Амазон“ и „Гугъл“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двете компании, са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата „Три морета“.

Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика и страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант, посочи президентът. Румен Радев отбеляза и утвърждаването на България като „столица“ на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите.

Представителите на „Амазон“ и „Гугъл“ поздравиха българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на Инициативата „Три морета“ и изразиха интерес към развитие на общи проекти. Платформите на „Гугъл“, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на инициативата, посочиха от компанията. Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, бе подчертано още на срещата. Обща бе и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

Реализацията на приоритетните проекти на „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион

Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти, 90 – през 2021 г., показва нивото на нашите амбиции. Това каза президентът Румен Радев, който откри Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ в София.

Високо ценим подкрепата на нашите стратегически партньори – САЩ, Германия и ЕК, отбеляза президентът Радев.
Много добре е за бизнеса, за гражданите ни да видят, че политическото ръководство, държавните институции, агенции, международните институции, банките за развитие, търговско-промишлените палати, бизнес асоциациите се събират заедно и обсъждат открито всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната, транспортната и енергийната свързаност, да инициираме стратегически дебат за бъдещето на региона. Срещата на върха в София е още едно доказателство за това, че тази инициатива се развива много добре като уникален инструмент, който използва енергията на сътрудничеството, което засилва капацитета ни да развиваме приятелските отношения, да генерираме развитие и стойности, каза Румен Радев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.