Официално: България подписа с германска компания за строеж на завод за електромобили у нас

Кирил Петков

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Новината, която обявихме преди една седмица, в този момент става реалност. Много съм горд, че една немска компания на бъдещето за електрически автомобили ще направи основното си производство в град Ловеч. Инвестицията е за 140 млн. евро и се надяваме, че работните места ще бъдат над 1000, каза на пресконференция Кирил Петков след подписването на документите за започване на инвестиционен проект на германски производител на електромобили у нас.

По думите му, голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, не е само сглобяването на колите.

„Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България. Кабелите ще бъдат произведени в Ямбол. Имаме още няколко български доставчика, които ще работят с тях и всичко ще се случи в Ловеч. Имаме нужда от точно такива работодатели с висока добавена стойност, експортно предприятие с идеята да расте и тук да стане хъб за електрическите автомобили“, допълни министърът.

Изпълнителният директор и член на борда на „Аутомотив клъстер България“ Любомир Станиславов също заяви, че в компанията са много горди от това, което са постигнали в България.

„Няма нищо случайно в датите. На тази дава преди 9 години беше създаден Автомобилният клъстер в България. Много сме горди с това, което постигнахме в България и само си представяме какво може да стане в следващите 9 години“ заяви Станиславов

Али Везвей от Next e.GO посочи: „За мен е чест да съм тук. Не мога да опиша колко сме развълнувани от това, което става сега. Първо искам да благодаря на Министерството и на министър Петков за неговото лидерство, визията му и доверието му не само в нашата компания, но и в немската технология. Много съм горд, защото това е технология на бъдещето, която ще бъде произвеждана тук в тази красива страна“. „По този начин не само ще разширим електрическият клъстер и ще произвеждаме електрически автомобили, но ще дадем възможност на хората да шофират достъпни, чисти и екологични автомобили. Надявам се да имаме успех и това партньорство да продължи и в бъдеще“, заяви той.

Матюс Брайтлинг от Next e.GO заяви, че двата екипа работят чудесно заедно.

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода. В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.