Специален център в МВР заради сигналите за купуване на гласове

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборния ден в цялата страна. В МВР е създаден и специален център, който да контролира получените сигнали за купуване на гласове. 

За пръв път във вътрешното министерство се създава подобен национален център. Целта е контрол върху всички получени сигнали, свързани с нарушенията на изборния процес, както и върху цялостния процес от получаването и отработването им. Стремежът е в реално време да се проследява движението и начинът на реагиране на сигналите, постъпващи по единния телефонен номер.

В центъра работят 12 души, които осъществяват пряк контакт със 170 техни колеги, командировани в областните дирекции в Столичната дирекция на вътрешните работи и районните управления. Главен инспектор Денислав Донков от Националната полиция обясни:

„Сигнали в реално време в изборния ден и сигнали, които са изпращани от централата на 112 към ОД на МВР“.

От вътрешното министерство допълват още, че през днешният ден хората могат да получат удостоверение за гласуване, ако нямат валидни документи за самоличност или те са повредени. Това може да стане в областните дирекции на МВР или районните полицейски управления в страната.

Прокуратурата и ДАНС също имат свое звено за работа по сигнали за изборни престъпления.