НАСА предупреждава: Колебания в орбитата на Луната може да доведат до наводнения

Луната Снимка: pixabay.com

Всеки голям крайбрежен град по света е изправен пред бързо нарастващи приливи и отливи заради колебание в лунната орбита. Ефектът се подсилва от повишаващото се морско равнище, причинено от климатичните промени.

Ново проучване на НАСА и Хавайския университет, публикувано в списание Nature Climate Change, предупреждава, че предстоящите промени в орбитата на Луната могат да доведат до рекордни наводнения на Земята през следващото десетилетие, съобщават CBS News и БТА.

Очаква се през следващото десетилетие да има малки колебания или „клатушкания“ в лунната орбита. Макар и с малък размер, те могат да имат голямо влияние над планетата ни.

От НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация са стигнали до извода, че през 30-те години на този век има риск от невиждани до сега наводнения за всеки американски град, разположен на брега на океана.

Колебанията в лунната орбита са естествено явление, открито през 1728 г. Орбитата на земния спътник следва цикли през 18,6 години. Те предизвикват по-големи приливи и отливи в период от 9,3 години.

Орбиталните колебания досега не са били опасни сами по себе си, но този път учените са притеснени. С повишаването на морското равнище следващите наводнения, причинени от по-високия прилив се очаква да бъдат по-интензивни и по-чести от всякога.

През 2019 г. Националната океанска и атмосферна администрация отчита над 600 наводнения в крайбрежни градове. Учените очакват тази цифра да се повиши до 1800 или дори до 2400 през идното десетилетие. Наред с това ще има и засилен интензитет.

Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишаването на морското равнище и изменението на климата ще продължи да изостря крайбрежните наводнения по нашите брегове и по целия свят. Градовете, разположени на океана, ще са все по-застрашени от бедствия„, споделя директорът на НАСА Бил Нелсън.

Вече се очаква повишаването на морското равнище да направи стотици хиляди квадратни мили брегова ивица необитаеми и потенциално да измести над 100 милиона души по света до края на века.

Наводненията, причинени от лунни цикъл, се характеризират не токова с голямо количество вода, а с голяма честота и натрупване.

Ако паркингът пред офиса ви, ресторанта ви на крайбрежната улица или магазинчето ви за сувенири се наводняват 15 дни в месеца, то бизнеса ви ще фалира. Преливащите септични ями на много от курортните места ще създадат здравен риск за милиони„, предупреждава авторът на изследването Фил Томпсън.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.