Костов недоволен и от служебния кабинет, и от този на Слави

Иван Костов Снимка: бТВ

„В обявената от ИТН програма не се вижда нито диагноза, нито реформа. В състава на предложения кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите“. Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов в коментар на предложения от „Има такъв народ“ проектокабинет.

„Или е грешка, или провокация срещу желанието на протестиращите“, смята още той. Като провокацията е срещу цялата политическа система.

Според Костов в последните 12 години управлението на ГЕРБ с активното участие на ДПС, а често и с подкрепата на БСП, е плъзнало българската политическа система към хибриден режим.

„Има формални свободи на медии, права на хора, провеждат се избори, но всичко е подчинено на олигархичен център на влияние. Тази констатация на „Фрийдъм хаус“ е това, което гражданското общество съзря и започнаха летните протести през 2020-а“, разясни той какво трябва да се разбира под „хибриден режим“.

„Гражданското общество влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта му е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без реформи. За демократичния свят българската демокрация е неконсолидирана“, добави анализаторът.

По думите на Костов никой не иска от Слави Трифонов „порции“:

„Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим“, добави той.

Според бившия премиер позицията на ИТН показва „дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите“.

„Отсреща партньорът ти иска политики – не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш“, отбеляза той.

Костов припомни, че кабинетът на ИТН, който не е съгласуван с никого, няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание – нито от БСП, нито от ДБ, която все пак оставя отворена врата, нито от ИМВ. Той „ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ“.

„Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа или на тяхната милост

Това ли е решение за ИТН? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство…Това означава, че той трябва да се съгласи със старите си партньори от ДПС и с ГЕРБ, която застава на позицията на НДСВ, да прави правителство.

Знаете ли какво е това за политическата система на страната? Тя рухва вместо да бъде консолидирана“, очерта той сценарий.

Костов коментира и предложението Николай Василев да оглави правителството.

„В кабинета на Тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал „порциите 3:5:8″, ако не той? И сега изведнъж – нямало порции“, посочи той.

Костов коментира, че бунтът досега е бил да не сме Борисова държава и добави:

„Няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република.“

Бившият премиер смята, че парламентарната група на ИТН трябва да влезе в разговори за търсене на подкрепа и да предложи друга кандидатура за премиер.

Той подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание:

„Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация“, предупреди той.

Отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН – Слави Трифонов, категорично посочи бившият премиер.

„Трифонов беше заявил, че ще носи отговорност за хората, които ще бъдат в НС от негово име, т. е. за 62-ма или 65 души, но Конституцията казва, че ИТН и лидерът на партията стават отговорни пред цялото общество – в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Трифонов става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза“, смята Костов.

Костов смята, че и президентът не е направил добър състав на служебния кабинет.