“Файненшъл Таймс” удари шамар на Борисов: Промените в България са повод за радост

Бойко Борисов Снимка: МС

След изборите в неделя България се насочва към несигурно политическо бъдеще. Едно нещо обаче изглежда сигурно: бившият премиер Бойко Борисов, който управляваше страната в последните години, няма да се върне на власт. Само заради това българите и европейците имат причина да се радват. Това коментира редакционният борд на “Файненшъл таймс” в статия за ситуацията след изборите в България. В статията, цитирана от Юрактив.бг, се посочва, че ЕС прекалено дълго е толерирал корупцията в най-бедната държава-членка на ЕС.

“След изборите в неделя България се насочва към несигурно политическо бъдеще. За втори път в рамките на три месеца никоя партия не е в позиция да сформира стабилна коалиция. Едно нещо обаче изглежда сигурно: бившият консервативен премиер Бойко Борисов, който управлява балканската нация през последните близо 12 години, няма да се върне на власт. Никоя от другите партии не показва, че е готова да работи с неговата дясноцентристка партия ГЕРБ. Само заради това българите и европейците имат причина да се радват”, пише ФТ.

Изданието изрично отбелязва, че управлението на Борисов е белязано от корупционни практики, които превърнаха страната в “петно за репутацията на ЕС, поставяйки я наравно с автократичните Унгария и Полша”.

В статията се акцентира, че дълбоко вкоренената корупция и злоупотреби с европейски средства са били пречка пред развитието на най-бедната страна от блока. Като пример за това се дава нарастващата икономическа пропаст със съседна Румъния.

“Корупцията настрои много българи срещу демократичния процес. Макар на повърхността да изглеждаше, че има редуване на властта между основните партии, твърде често те разделяха политическите привилегии на властта между тях. Чести примери за политици, които кроят планове един на друг, са създали, не само конспиративно начин на мислене у много българи, но то може да обясни отчасти, защо страната има най-ниското ниво на ваксинация в ЕС”, допълва ФТ.

“Срамно е за ЕС, че през по-голямата част от мандата на Борисов Брюксел си затваряше очите за неправомерно изразходваните средства на европейските данъкоплатци, за злоупотребата във съдебната власт, както и на клиентелистките практики, които затвърдиха властта на бившия  охранител на нощни клубове. Когато през миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън наложи санкции на двама български олигарси и на един високопоставен служител по сигурността, това послужи като още едно обвинение за бездействието на Европа”, се казва в статията.

Според ФТ Борисов е успявал да се измъква толкова дълго, защото е избягвал да създава проблеми на партньорите си от ЕС. За разлика от полските и унгарските си колеги, той не е водил битки с Брюксел и не е демонизирал малцинствата, за да възпламени консервативния си електорат. Той поддържа добри отношения с Русия и Турция, без да обслужва интересите им. Той е бил лоялен към Европейската народна партия (ЕНП) и пътеводната ѝ светлина, германският канцлер Ангела Меркел, а с лоялността е дошла и политическата протекция.

Изданието допълчва, че сега е ред на Слави Трифонов, фолк-рок певец и популярен телевизионен водещ, да се опита да сформира правителство. “Има такъв народ” е описана като антисистемна партия, която не е провела кампания, няма политическа програма и почти никакви познати имена сред членовете си.

“Трифонов, който не се кандидатира за депутат в парламента, отдавна използва телевизионното си шоу, за да критикува корумпирания елит. Гласоподавателите му дадоха мандат, но малцина имат идея какво той ще прави с него. Някои се чудят дали новият голям мъжкар ще бъде много по-различен от предишния”, се казва в статията.

ФТ напомня, че Трифонов е отказал да се консултира с другите две реформистки партии и е обявил, че “Има такъв народ” ще се опита да управлява сама.

“Тя отговаря добре на нуждите на България за прозрачност и изграждане на консенсус, особено ако възнамерява да осъществи реформа на прокуратурата и съдилищата, което е от решаващо значение за справяне с корупцията. Служебното правителство, което пое управлението след изборите през април, вече започна да разкрива лошото управление, да уволнява корумпирани служители и да въвежда по-прозрачни процедури за възлагане на обществени поръчки. Фрагментираната и поляризирана политика на България означава нестабилност и вероятно не след дълго ще има нови избори. Но по-чистото управление, може би все още е възможно”, завършва статията на редакционния борд на ФТ.