България осъдена да плати 15 000 евро на турски журналист за унизително отношение

Темида

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за това, че е проявила нечовешко и унизително отношение към турски журналист и му е отнела правото на ефективна защита по Европейската конвенция за правата на човека.

Държавата ни трябва да плати 15 000 евро за морални щети на журналиста с инициали М.Д., като съдът е преценил, че претенцията му за обезщетение от 25 000 евро е прекомерна.

Българските гранични полицаи са открили журналиста в товарен автомобил в Русе, на границата с Румъния, след като той незаконно е влязъл в страната ни и е преминал през нея през 2016 г. заедно с други нелегални мигранти. Нашите власти са върнали журналиста в Турция скоро след задържането му, оставяйки без внимание исканията му за адвокат, преводач и възможност да потърси политическо убежище в България заради опасност да бъде малтретиран в родината си.

Съдът посочва, че българските власти не са разгледали молбата на ищеца за международна закрила, в която той изтъквал, че може да бъда малтретиран в Турция.

След връщането му в Турция мъжът е пратен в затвора в Кандира, окърг Коджаели. Работел е за в. „Заман“ и за агенция „Джихан“, но бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета, показват показанията му пред Европейския съд.

Турските власти смятат споменатите медии за „гюленистки“ – заради живеещия в изгнание в САЩ Фетула Гюлен, богослов и главен противник на президента Реджеп Ердоган. Той сочи именно Гюлен за главен организатор на неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

В момента в ЕСЧП е виcящо дeлoто пo жaлбa нa тypcĸия гpaждaнини Aбдyллa Бююĸ, ĸoйтo също беше предаден на влacтите в Анкара. Toвa cтaнa, cлeд ĸaтo пpeз 2016 г. пpeзидeнтcтвoтo oтĸaзa дa мy дaдe пoлитичecĸo yбeжищe с apгyмeнта, чe вaлиднocттa нa пacпopтa мy e изтeĸлa. Пpeдaвaнeтo мy на Турция cтaнa не беше обявено от нашите власти, а за него ce paзбpa oт тypcĸитe мeдии. Πpeд Съдa пo чoвeшĸитe пpaвa Бююĸ пoдaдe жaлбa cpeщy зa нapyшeниe нa чл. 3 oт Koнвeнциятa зa зaщитa пpaвaтa нa чoвeĸa – зaбpaнa зa изтeзaния или нeчoвeшĸo или yнизитeлнo oтнoшeниe или нaĸaзaниe.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.