Президентът: Днес е денят на надеждата

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

„Убеден съм, че народните представители и политическите партии в парламента ясно осъзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет. България не може да си позволи да пилее повече историческо време. Трябва да имаме кабинет и то с широка парламентарна и обществена подкрепа“ – това каза президентът Румен Радев пред журналисти на влизане в Народното събрание, където днес започва работа 46-ят парламент.

„Първо искам да поздравя народните представители и да им пожелая успех в тяхната високо отговорна работа. Нееднократно съм давал своята оценка за служебното правителство и тя е положителна. Служебното правителство започна важни промени в нашето общество и в държавата. Надявам се и редно излъченият редовен кабинет от Народното събрание да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната. От решителните действия на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламентарната република“, добави държавният глава.

Според него голямата задача пред депутатите е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото и реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

Той съобщи, че ще започне консултациите с партиите за връчване на проучвателен мандат още със стартирането на парламента. На въпрос коя би била третата политическа сила, на която би връчил мандата, Радев отговори, че това зависи от първите два мандата и от диалога между политическите сили.

„Днес е денят на надеждата“, каза още държавният глава.

Относно последния европейски доклад за страната ни и изнесените вчера данни от спецпрокуратурата, той заяви: „Тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на правосъдието, корупцията е медийната среда – трябва най-сетне да доведат до промени. Що се отнася до вчерашните коментари на спецпрокуратурата, ние очакваме те да започнат да боравят с факти, а не да съчиняват приказки“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.