Комисия „Росенец“ ще проверява има ли незаконни строежи в летния сарай на Доган

Росенец

Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за лесопарка „Росенец“ край Бургас, в който се намира вилата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи Дир.бг.

Предложението бе внесено от „Демократична България“ и одобрено със 193 гласа „за“, „против“ – 1 и 12 „въздържал се“ – всички тези 13 души от ДПС. От ГЕРБ не участваха в гласуването.

Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от „Демократична България“. Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Целта е да установи „фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на „Росенец“, включително и прилежащата й територия“.

Неотдавна Бургаският административен съд реши, че оранжерията от 500 кв. метра в резиденцията в „Росенец“ трябва да бъде съборена, тъй като е незаконно построена.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста на 11 юли 2021 на брега, когато Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ акостираха с лодка. Двамата носеха българското знаме, но бяха изблъскани от един от държавните гардове, охраняващи Доган, който демонстративно го хвърли на земята. В началото на юли двамата десни политици съобщиха, че с решение на съда двамата служители на НСО, които бяха отстранени тогава, са били възстановени на работа от съда. Проверката срещу тях е била водена от ген. Емил Тонев, който след това стана шеф на службата. Именно това е бил и аргументът на съдиите – че те са отстранени от човека, извършил проверката.

Днес, преди да бъде гласувано създаването на комисията, се стигна до дълъг и бурен спор между депутати, основно от ДБ и ДПС, които настояха тя да се заеме и с други случаи, като например изпускат ли се фекални води в морето от вилата на собственика на „Икономедиа“ Иво Прокопиев на полуостров Буджака в Созопол. Предложението обаче не беше прието и от партията бяха посъветвани да направят отделно предложение за друга комисия.

От ГЕРБ заявиха, че от комисията няма да има никаква полза.

След това започнаха разисквания за създаване на друга комисия – за полицейското насилие на протестите и за подслушването на участници в тях, предложено от „Изправи се БГ. Ние идваме!“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.