Варна посреща новата книга на нобелистката Олга Токарчук – „Чувствителният разказвач“ на 5 август

Варна ще бъде домакин на премиерата на първата книга на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 г. Сборникът с есета „Чувствителният разказвач“ ще бъде представен в разговор между преводача на книгата Крум Крумов и издателката и редактор Невена Дишлиева-Кръстева на 5 август от 19:00 часа в Концертно студио на Радио Варна. 

Литературното събитие е с вход свободен и е част от предстоящата Алея на книгата, организирана от Асоциация „Българска книга“. Най-новото заглавие на издателство ICU е акцент в портфолиото му, предизвиквайки силен интерес от страна на критици и читатели още преди да се появи на пазара. Предговорът на книгата е написан от писателя Георги Господинов.

„Да, в тази книга има история на науката, теория на писането и на въображението, психология на четенето, екология и увод към антропоцена, има философия и религия, но най-вече възхвала на нещо, което обединява всичко това – силата на литературата и по-точно на самото разказване, на историите, които слепват частиците на света”, пише във встъплението на сборника Господинов.

Всеки жител или гост на морската столица, изкушен от необятния свят на книгите и четенето, ще намери близки нему теми в „Чувствителният разказвач“. Книгата е своеобразен разговор с дръзката и безкрайно емпатична полска писателка, която ще ви покани да подадете глава извън хоризонта, очертан от познатите ни и комфортни мисловни модели, да отворите сетивата си за непознатото, тайнственото, неочакваното.

Олга Токарчук Снимка: Jacek Koéodziejski

„Любопитството е много важна част от мен и мотивация за писане. То също така е най-интересната и най-примамливата част от процеса на писане – да правиш проучване, да отваряш нови кутии с ново познание и да успееш да вкараш цялата тази информация в думи, които да предадеш на другите под формата на литература“, споделя Токарчук.

Модератор на премиерата ще бъде Диляна Денева, отговорен редактор на сайта „Аз чета” и част от комуникационния екип на издателство ICU.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.