„Колибри“ с награда от Еврокон 2021

На 21 юли 2021 г. във Фиуджи, Италия, бяха официално оповестени наградите на фестивала за научнофантастична литература Еврокон 2021. На срещата на ESFS, която се проведе във виртуални условия, българските делегати представиха българските номинации и различни предложения за подобряване на дейността на общността. Сред отличените тази година е издателство „Колибри“.

В категорията за най-добро издателство на научнофантастична литература „Колибри“ споделя наградата с хърватското издателство Shtriga и с руското издателство Азбука.

„Колибри“ получи отличие заради феноменалния китайски роман „Трите тела“ на Лиу Цъсин, том 1 от нашумялата трилогия „Земното минало“, чийто превод дължим на Стефан Русинов. На българския книжен пазар вече може да се намери и втората част от поредицата – „Тъмна гора“, предстои да излезе третата, последна част: „Безсмъртната смърт“.

Лиу Цъсин е рекордьор по получени награди „Галактика“ – отличие, което  отбелязва най-доброто в китайската фантастика. Придобива световна известност през 2015 г., когато става първият азиатски лауреат на „Хюго“, най-престижната награда за научнофантастична литература, присъдена му за първата част от трилогията – „Трите тела“. През 2018 г. е удостоен с наградата „Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото, която от основаването си през 2012 г. е връчвана на писателите Урсула Ле Гуин, Лари Нивън, Маргарет Атууд, Ким Стенли Робинсън и Джордж Мартин.

България получи още две награди на фестивала Еврокон 2021: в категорията за детска книга и в категорията за дебют.

Списък с всички победители, както и новото лого на ESFS, което беше съгласувано в рамките на фестивала, можете да видите на: https://www.esfs.info/next-current-esfs-awards/

Следващото издание на Еврокон ще се състои в Люксембург на 07 април 2022 г., а Еврокон 2023 ще се проведе в Упсала, Швеция.