Според Райчев поради тази причина е възможно при опитите за съставяне на кабинет с третия мандат партиите на протеста да направят компромис.

„Всичко минава през опита на Корнелия Нинова, която трябва да построи отношения върху едно име. И всичко опира до това ще намерят ли име за премиер, което да се окаже приемано, за да се спасят от политическото си бъдеще“, каза той.

И допълни, че третият мандат вероятно ще отиде именно при БСП и Корнелия Нинова трябва да направи всичко възможно, за да състави кабинет.

Според социолога Добромир Живков този момент за БСП е стратегически.

„За БСП е стратегически важно да се бори за кабинет. БСП не са във възходящ тренд и нови избори няма да са в тяхна услуга. Те ще положат максимални усилия, но ключът се крие във възможността за компромиси с „Има такъв народ“, каза Живков.

И Живков, и Райчев са категорични, че високо одобрение на служебния кабинет и неговата работа са в плюс за президента Румен Радев.

„Той отново влиза в кампания с висок обществен ресурс и това няма как да не изиграе роля. Ако не се случат драстични събития, малко или много победата на Радев е предизвестена“, смята Живков.

За да паднеш, някой трябва да те бие. Трябва да е или отляво, или отдясно. В тази ситуация всички десни ще гласуват за Радев, всички леви – също. Трябва центрист с неговата сила, за да го бие“, смята Райчев.