„Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция. Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание“, заяви пред NOVA Дияна Янчева, зам.-председателят на НСИ Фалстарт на електронното преброяване. След хакерска атака и технологични проблеми в системата, се оказа, че преброяването във вторник на практика блокира.

По думите й и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни.

Експертът по ИТ сигурност Любомир Тулев, обаче, не мисли, че системата е била хакната или компрометирана.

Тази картинка, която вчера се разпространяваше в социалните мрежи или форуми – със съобщението за грешка, означава, че не може да се стигне по правилен път до сървъра, за да се визуализира съдържанието на сайта, обясни Тулев пред БНТ.

Може да има опит за т.нар. атака – отказ от услуга и тогава администраторите от НОИ да са решили да прекарат техния сървър зад клауд флеър, така че в момента можем да кажем много категорично, че няма как да се получи втора такава атака на този уеб сървър.

Аз съм дълбоко убеден, че сигурността на този уеб сървър е защитена, най-вероятно не са очаквали такъв наплив от желаещи да се регистрират и просто уеб сървърът не може да обработи всички заявки, обясни Тулев.

Той също е категоричен, че няма компроментирана информация и гражданите могат да са сигурни за личните си данни.

Това е сървър – всичко е възможно, но точно такъв тип атака – недостъпност, не може втори път да се случи, подчерта Тулев.

А от НСИ очакват 70% от населението да се преброи електронно.

Някои от вече преброилите се, са се припознали като марсианци и джедаи.

„Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията „Други“. Молим хората да предоставят достоверна информация“, посочи зам.-председателят на НСИ.