Румен Радев обяви: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев от Плевен, цитиран от Дир.бг.

Държавният глава участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града.

„Така ще спестим и парите в хазната, и времето на хората“, категоричен беше президентът.

„Ще разпусна НС максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, Изборния закон и технологичното време“, добави той.

„Явно е, че двете кампании за НС и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно и ще се слеят. Убеден привърженик съм на надпартийното съгласие. Ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели – борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща България“, каза още Румен Радев.

По думите му президентската кампания ще бъде още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето на страната и кои бранят корупционните схеми.

Радев заяви, че очаква от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията от българските институции, да работи прозрачно и отговорно в интерес на българските граждани, но не коментира дали ще има промени в служебния кабинет.

„Подкрепям ценности, а не партии. Почтени българи има във всички български партии. Това е моята България“, заключи Румен Радев.

Името на Плевен стана символ на героизъм и саможертва и се извиси редом до легендарната Шипка, каза президентът на възпоменателния ритуал по повод 144 години от началото на Третия щурм за освобождението на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г/.

„Обсадата на града наричаме епопея и като размах на военната операция, и като военно майсторство и като героизъм, макар и неуспешен, но Третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата, а цената е висока – хиляди са жертвите, а долината остава с името Мъртвата долина“, каза още в словото си държавният глава.

„Тази кървава жътва е осезаема навсякъде тук – в костниците, в могилите, в паметниците и в местата за почит. След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и благодарение на който днес имаме българската държава, а Плевен се превърна в град-мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос от настоящето“, добави президентът.

Той подчерта, че вече век и половина плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите, за да не потъва той в пожълтелите страници на историята. „Благодаря на всички вас, плевенчани, които показвате, че признателността на нашия народ е по-силна от всякакви политически спекулации“, каза още държавният глава.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.