„Англия ме сътвори“ от Греъм Грийн излиза на български след близо 30 г. отсъствие от пазара

Ранният роман на английския писател се публикува у нас за първи път с оригиналното си заглавие

Един от най-значимите английски писатели на XX век – Греъм Грийн, пише романа си „Англия ме сътвори“ през 1935-а като протест към суровата реалност и класовото разслоение на капиталистическите европейски общества. Днес, над 80 години по-късно, посланията, които отправя авторът в книгата, са все така актуални. На 14 септември „Англия ме сътвори“ излиза отново на български след близо 30 години отсъствие от пазара и за първи път с оригиналното си заглавие. Издателство „Кръг“ използва превода на Владимир Германов, а елегантната корица е дело на художника Дамян Дамянов.

Сюжетът на романа ситуира действието в Стокхолм, където неохотно се озовава трийсет и две годишният главен герой Антъни Фарант. Потънал в дългове и безизходица, породени от вродения му афинитет към съмнителни сделки, той приема предложението на сестра си Кейт да се премести в шведската столица. Водена от своята загриженост и желанието да съживи изгубените отношения с брат си, близначката му го урежда на работа при любовника си – финансовия магнат Крог. Героят на Крог е вдъхновен от действителната личност на шведския финансист със спорен бизнес морал Ивар Кройгер, известен като Kраля на кибрита. По типичен за стила си начин Грийн поставя своя антигерой Антъни в ситуация, в която му се налага да се бори със съвестта си, след като мътните морални дилеми започват да смущават дори неговата непокорна душа.

Романът е от ранните творби на Грийн, издаден за първи път през 1935-а. Преди да започне работа по романа писателят предприема пътуване до Стокхолм, където не е бил никога преди това, за да успее да пресъздаде автентично типичната за града атмосфера.  През 1953-та книгата е преиздадена с ново заглавие – „Корабокрушенците“, което се приема и за предпочитаното от автора. „Англия ме сътвори“ обаче е името, с което книгата е позната в цял свят. В България романът е публикуван един-единствен път по-рано през 1995-а и е озаглавен „Кръвна връзка“.

„Англия ме сътвори“ е второто заглавие от английския писател в каталога на „Кръг“, след като през 2020 година с голям успех сред читателите излезе една от най-популярните му творби „Кеят на злото“, успешно екранизирана във филм на HBO.

Греъм Грийн (1904 – 1991) е английски писател, драматург и критик. Със своите над 25 романа, много сборници с разкази и документални книги той е любимец на критиката и читателите. Житейският му път е вълнуващ (имал е безброй любовни авантюри и е бил таен агент на МИ-6) и често става вдъхновение за литературните му търсения.

Уилям Голдинг (авторът на „Повелителят на мухите“) нарича Грийн „върховен летописец на човешкото съзнание и тревожност от ХХ век“. Не случайно писателят е спряган за Нобелова награда за литература през 1966-а и 1967-а.

Грийн печели одобрението на критиците още с първата си прозаическа творба „Човекът отвътре“, която е отпечатана, когато е само на 25 години.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.