„Англия ме сътвори“ от Греъм Грийн излиза на български след близо 30 г. отсъствие от пазара

Ранният роман на английския писател се публикува у нас за първи път с оригиналното си заглавие

Един от най-значимите английски писатели на XX век – Греъм Грийн, пише романа си „Англия ме сътвори“ през 1935-а като протест към суровата реалност и класовото разслоение на капиталистическите европейски общества. Днес, над 80 години по-късно, посланията, които отправя авторът в книгата, са все така актуални. На 14 септември „Англия ме сътвори“ излиза отново на български след близо 30 години отсъствие от пазара и за първи път с оригиналното си заглавие. Издателство „Кръг“ използва превода на Владимир Германов, а елегантната корица е дело на художника Дамян Дамянов.

Сюжетът на романа ситуира действието в Стокхолм, където неохотно се озовава трийсет и две годишният главен герой Антъни Фарант. Потънал в дългове и безизходица, породени от вродения му афинитет към съмнителни сделки, той приема предложението на сестра си Кейт да се премести в шведската столица. Водена от своята загриженост и желанието да съживи изгубените отношения с брат си, близначката му го урежда на работа при любовника си – финансовия магнат Крог. Героят на Крог е вдъхновен от действителната личност на шведския финансист със спорен бизнес морал Ивар Кройгер, известен като Kраля на кибрита. По типичен за стила си начин Грийн поставя своя антигерой Антъни в ситуация, в която му се налага да се бори със съвестта си, след като мътните морални дилеми започват да смущават дори неговата непокорна душа.

Романът е от ранните творби на Грийн, издаден за първи път през 1935-а. Преди да започне работа по романа писателят предприема пътуване до Стокхолм, където не е бил никога преди това, за да успее да пресъздаде автентично типичната за града атмосфера.  През 1953-та книгата е преиздадена с ново заглавие – „Корабокрушенците“, което се приема и за предпочитаното от автора. „Англия ме сътвори“ обаче е името, с което книгата е позната в цял свят. В България романът е публикуван един-единствен път по-рано през 1995-а и е озаглавен „Кръвна връзка“.

„Англия ме сътвори“ е второто заглавие от английския писател в каталога на „Кръг“, след като през 2020 година с голям успех сред читателите излезе една от най-популярните му творби „Кеят на злото“, успешно екранизирана във филм на HBO.

Греъм Грийн (1904 – 1991) е английски писател, драматург и критик. Със своите над 25 романа, много сборници с разкази и документални книги той е любимец на критиката и читателите. Житейският му път е вълнуващ (имал е безброй любовни авантюри и е бил таен агент на МИ-6) и често става вдъхновение за литературните му търсения.

Уилям Голдинг (авторът на „Повелителят на мухите“) нарича Грийн „върховен летописец на човешкото съзнание и тревожност от ХХ век“. Не случайно писателят е спряган за Нобелова награда за литература през 1966-а и 1967-а.

Грийн печели одобрението на критиците още с първата си прозаическа творба „Човекът отвътре“, която е отпечатана, когато е само на 25 години.

Можете да поръчате книгата ТУК.