„Война и мир“ от Лев Толстой отново е на книжния пазар в ново луксозно издание

„Война и мир“ от Лев Толстой отново е на книжния пазар, благодарение на Книгоиздателска къща “Труд”.

Книгата излиза в луксозната поредица “Златна класика” на издателя и е отново в брилянтния и неостаряващ превод на Константин Константинов, предоставен от Министерство на културата.

Мнозина са чели книгата, мнозина са пленени от героите ѝ.  Толстой създава цял космос, обрисуван с цялата мощ на епичното повествование, огромното дихание, с което са разгърнати картини от руския и европейския живот, и най-вече дръзкия стремеж да се обхване света като цяло, в голямото и малкото, да се открият законите на цялата вселена, да се изследват самите основи на човешкото битие. 

За пръв път романът е публикуван между 1865 и 1869 г., и разказва за Русия по времето на Наполеон. Действието на романа се развива в течението на 15 години – от битката на тримата императори (Напалеон, Франц ІІ и Александър І) при Аустерлиц 1805 до 1820 г. Кулминацията на романа е Бородинското сражение – там побеждава не тактиката и стратегията, а духът на руската армия. Широтата на жизнения обхват във „Война и мир“ позволява да се говори за поне три тематични кръга, включени в идейната и художествената структура на произведението: темата за народа, за дворянската общественост и за личния живот на човека. Всяка тема е разкрита с по няколко образа и в редица ситуации.

Обичта на автора към „народната мисъл“ се открива в оценката на историческите събития, в които решителна роля играят народните маси. Народът е над всичко и всички. Към разработването на темата за дворянското общество Толстой пристъпва не от дворянски, а отново от народни позиции. В зависимост от връзките на дворянството с народа се мени и отношението към него. 

Темата за личния живот на човека е разработена предимно чрез тримата главни герои – Андрей Болконски, Пиер Безухов и Наташа Ростова. Тази тема е по-сложна и по-философски реализирана. В периода, когато Толстой пише „Война и мир“, въпросите за живота на човека и неговите права са го вълнували дълбоко. Той стига до извода, че човек сам за себе си може да бъде Наполеон. Ако той е безсилен пред лицето на историята – то той е всесилен при определяне на своя личен живот. От тази философска система Толстой излиза при реализирането на жизнения и духовен път на своите герои.

Във „Война и мир“ Толстой отразява живота в неговото естествено развитие. Времето на героите съвпада с историческото. Въпреки пролятата кръв, мъката и сълзите, „Война и мир“ е жизнеутвърждаващо произведение. Навсякъде в него се чувства радостта от живота, неговата красота.

Книгата е в топ 100 на книгите за всички времена, а сега всеки има удоволствието да я прочете – като при това и се наслади на перфектната полиграфия и изработка.

Можете да поръчате новото издание ТУК.