ЕК предложи едно зарядно за смартфони и таблети, това ще спести 250 млн. евро годишно

Снимка: pixabay.com

Европейската комисия представи в четвъртък (23 септември) предложение за създаване на общо зарядно устройство за смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители, конзоли за видеоигри и други устройства до две години.

Предложението включва разпоредби за хармонизиране на кабелите за зареждане, като USB-C трябва да стане стандартният порт. Производителите на устройства ще трябва да информират потребителите за всяка промяна, свързана с изискванията за таксуване.

По данни на ЕК потребителите биха спестили по 250 милиона евро годишно от промяната. Комисията отчита, че миналата година в ЕС са били продадени 420 милиона преносими електронни устройства. На всеки европеец се падат по три зарядни, от които постоянно се използват две. За година европейските потребители харчат по 2,4 милиарда евро за зарядни, които не са предоставени от производителя на ползваните електронни устройства и натрупват 11 000 тона електронни отпадъци, сочат данните.

„С нашето предложение европейските потребители ще могат да използват едно зарядно устройство за цялата си преносима електроника – важна стъпка за увеличаване на удобството и намаляване на отпадъците“, заяви еврокомисарят по по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Комисията смята за преждевременно регулирането на безжичните зарядни устройства, които са зараждащ се, но нарастващ пазар. Изпълнителната власт на ЕС обаче се ангажира с бързи действия под формата на делегирани актове, ако ситуацията се промени.

Предложението включва и разпоредби срещу групирането на различни продукти в един и същ „пакет“. В този случай производителите на смартфони все още ще могат да продават устройството си заедно със зарядното устройство, но също така трябва да предложат опцията за продажба на зарядното устройство отделно.

Дълъг процес на създаване

Дискусията около общо решение за зареждане продължава от 2009 г., когато Комисията сключи споразумение между основните производители, което значително намали наличните на пазара видове зарядни устройства, така че броят им оттогава е спаднал от 30 на три.

След изтичането на споразумението през 2014 г. Европейският парламент призова Комисията да наложи обвързващи задължения, нещо, което изпълнителната власт на ЕС има право да направи съгласно Директивата за радиосъоръженията.

Вместо това Комисията настоя за доброволно решение на производителите, но преговорите през 2018 г. отново не успяха да постигнат консенсус за едно зарядно устройство, след което евродепутатите повториха призива си за задължителни действия.

„Дадохме на индустрията достатъчно време, за да предложи свои собствени решения, сега е настъпило време за законодателни действия за общо зарядно устройство“, каза еврокомисарят по цифровите технологии Маргрете Вестагер.

За Алекс Агиус Салиба, един от евродепутатите, който води преговорите за общ регламент, предложението е направено отдавна. „Досега преходът към общо зарядно устройство беше оставен на добрата воля и саморегулиране на американските технологични гиганти и частни компании. Излишно е да казвам, че това вече не е приемливо “, каза малтийският законодател пред EURACTIV.

Позицията на индустрията

Apple е компанията, която се противопостави най-силно на общото зарядно устройство, като твърди, че това е ограничение, което ще задуши иновациите, тъй като би попречило на появата на по-иновативни решения на пазара и по този начин би ограничило избора на потребителите.

„Очакваме с нетърпение продължаване на ангажимента на заинтересованите страни, за да помогнем за намирането на решение, което защитава интереса на потребителите, както и възможността на индустрията да въвежда иновации и да предлага вълнуващи нови технологии на потребителите“, заяви говорител на Apple пред EURACTIV.

Срещу тази критика Комисията се ангажира с навременна корекция на техническите стандарти в резултат на ново развитие. Регулаторът на ЕС може също да актуализира обхвата на устройствата, обхванати от правилата, които включват смартфони и таблети, но също така и цифрови фотоапарати, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Чешкият евродепутат Дита Чаранзова също се съгласи, че „иновациите трябва да бъдат подкрепени“.

„Ако една компания предложи по-добър кабел или порт, те трябва да го представят като нов стандарт. За момента имаме USB-C, но без съмнение в бъдеще ще има USB-D, E или F “, каза тя.

Друг аргумент, който Apple изтъкна, е, че принудителното преминаване към различен тип зарядно устройство би довело до увеличаване на електронните отпадъци, тъй като потребителите и производителите ще трябва да изхвърлят съществуващите кабели. Преходният период от 24 месеца се разглежда с тревога като твърде кратък.

Важен момент е какво ще се прави със съществуващите устройства, за които производителят на iPhone се надява, че все още може да бъдат продадени, а не преждевременно изхвърлени.

„Хората няма да изхвърлят сегашните си устройства. Текущите зарядни ще продължат да се използват, докато тези устройства  функционират “, добави Чаранзова.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.