Седмицата започна зле за Фейсбук

Фейсбук

Седмицата започна с лоши новини за Фейсбук на няколко фронта. Гигантът се справяше както със седемчасовото прекъсване на услугите на някои свои приложения, така и с разкритията, предадени на властите и медии от бивш служител – разкрития, които се очаква днес да бъдат изслушани от американски законодатели, предава БНР.

Според Downdetector над 10 милиона са били подадените сигнали за проблеми на места като САЩ, Европа и Сингапур. Проблемите освен Фейсбук засегнаха приложенията Инстаграм и Уатсап.

Това се случва на фона на разкрития на бившия служител Франсис Хаугън за практиките на гиганта. Тя посочи, че подсилването на послания с реч на омраза и дезинформация, която подкопава демокрацията са заели централно място в бизнес модела на Фейсбук.

„Фесйбук осъзнаха, че ако променят алгоритъма да е по-безопасен хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари,“ заяви Хаугън за Си Би Ес.

Днес се очаква Хаугън да бъде изслушана в Конгреса.

Години наред американски законодатели отправяха предупреждения за регулиране на Фейсбук и други социални платформи в отговор на критиките, че нарушават личната неприкосновеност и че се превръщат в мегафон за дезинформация.

37-годишната американка Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Фейсбук, напусна през май, е готова да свидетелства против бившите си работодатели пред подкомитета на Сената по-късно днес.

В интервю за телевизия Си Би Ес в неделя, тя твърди, че собствениците на Фейсбук се опитват да скрият доказателства за това, че поставят собствените си печалби над обществената безопасност, като разпространяват омраза, насилие и дезинформация.

„Проучванията на Фейсбук показват, че постове, които съдържат омраза и поляризират вдъхновяват по-лесно хората да коментират. Фейсбук осъзнаха, че, ако променят алгоритъма да е по-безопасен, хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами и компанията ще печели по-малко“.

Хаугън е изпратила информация за твърденията си от хиляди страници, както и вътрешни документи до вестник „Уолстрийт джърнъл“.

От Фейсбук са отказали коментар, твърдят от Си Би Ес. След интервюто вицепрезидентът Гай Росен написа в Туитър „Имаме най-изчерпателните и прозрачни усилия за борба с речта на омразата“.

С близо 5% спаднаха акциите на Фейсбук в края на деня вчера, след като 7-8 часа беше невъзможно потребителите да използват социалната мрежа.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.