Vera Su заседнал заради заспал офицер май

Вера Су Кадър: bTV

Българските власти се добраха до кораба Vera Su с плуване. Акцията бе извършена около 17 часа в бурно море. Катер с 5-6 души се спусна към заседналия кораб, но вълните не позволиха да доближи. След няколкократни захождания малкият съд спря, а последната отсечка бе превзета от двама плувци. Те престояха около 40 минути на палубата на Vera Su, съобщи в. Сега.

Влязоха в капитанската кабина, обиколиха и други помещения. Обратно на катера се качиха отново с плуване. Свирепият вятър затрудняваше всяко действие.

По-рано днес излезе информация, че при добро време инспекция на борда ще направят следователи, застрахователи, представители на „Морска администрация“ и на двете чужди компании по спасяване, които са във Варна. Най-вероятно именно те бяха на катера. Но времето не позволи мащабна инспекция, успяха единствено плувците.

На разпространените кадри се вижда, че задната част на кораба обилно се облива от вълните – водата влиза и изтича от съда. Според специализирания сайт maritime.bg в машинното отделение е нахлула вода. По-голямата част от кораба стои над повърхността. Най-вероятно това се дължи както на спецификата на засядането, така и на факта, че брегът е плитък и задната част няма накъде повече да слезе – опряла е морското дъно.

Пак днес излезе и информация от МОСВ, че не е открито специфично замърсяване във водата. Карбамидът не е смесен с опасни вещества.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, заяви днес пред журналисти Ивайло Ангелов от Национална следствена служба. На смяна е бил вторият помощник-капитан, а доказателствата засега навеждат на извода, че той е заспал за 15-20 минути, пропускайки завой на ляво. Именно двадесетина минути е времето, за което един съд стига до скалите на Камен бряг, напускайки т.нар. сепарационна зона в морето. Ангелов потвърди съмненията за манипулиране на уреди и на част от документацията, а и за унищожаване на записи от камери. Следствието се мъчи да установи и защо корабът е нямал връзка дълго време с брега.

Както е известно, капитанът на заседналия кораб и единият от помощниците му бяха задържани с постоянна мярка. Това стана веднага след евакуацията на екипажа в средата на миналата седмица. По-рано днес членовете на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) защитиха в декларация арестуваните си колеги. БАМК поиска по-лека мярка за тях – домашен арест. „Призоваваме отговорните институции, свързани с разследването на инцидента, да проявят справедливост и да третират моряците от кораба като хора, допуснали грешка при изпълнение на служебните си задължения, а не като престъпници“, се казва в становището. И още: „Капитанът, изпълнявайки своите задължения, изпада в различни критични ситуации в много от случаите зависещи от външни фактори и действия на брегови структури. С многократното увеличаване на интензивността на работа, придружено с намаляване на екипажите, умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите на море. Вероятно и при инцидента с кораба това е основна предпоставка за случилото се. След засядането, което е стресова ситуация за всички членове на екипажа и най-вече за капитана на кораба, който в продължение на дни се бори за живучестта на кораба, той е задържан при слизане на брега и след повдигнато обвинение е оставен в следствения арест. При настоящото положение без документи, под охрана в хотела и далеч от кораба, той нито може да се укрие, нито може да попречи на разследването на инцидента. Капитанът не е извършил нищо умишлено или застрашаващо живота на хора, но въпреки това се третира като опасен престъпник. Това нанася морални щети и утежнява и без това тежкото му психическо състояние, а от друга страна влошава имиджа на морските професии“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.