Четем романа на Васил Слапчук „Сляп дъжд“

Васил Слапчук (р. 1961) е украински поет, белетрист и литературен критик, заслужил деятел на културата на Украйна. Автор е на над тридесет книги и е спечелил най-престижната украинска литературна награда „Тарас Шевченко“, както и много други национални и международни отличия. Досега е представян на българския читател със стиховете си.

Литературната дейност на Васил Слапчук е богата, независимо от това, че е ветеран от войната в Афганистан, вследствие на която остава инвалид за цял живот. Силата на духа му личи в творчеството му. Той твори във всички жанрове. В романите му по оригинален начин съжителстват хора от града и селото, върколаци, вещици, без да се залита и навлиза в комерсиални жанрове като хоръра и трилъра.

„Сляп дъжд“, който излезе с логото на „Книги за всички“ и превод на Мариян Петров, е нестандартен роман, в който се преплитат различни човешки съдби, а действието се движи между реалността и въображението, между ежедневието и мистиката.

Светът така е устроен, че добрите и лошите са принудени да живеят заедно, а нас ни определя кожата, която носим. Понякога животът е непонятен и необясним – макар и рядко, в него все още се случват чудеса.