Александър Златанов: Следващите няколко дни ще са ключови

Александър Златанов

„Изключително важно е да следим развитието на пандемията в следващите няколко дни. Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“. Това коментира днес пред БНР зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точно число на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри – тествани, ваксинирани, капацитет на болниците“, каза Златанов.

По повод последните два дни, в които имаме невиждан досега брой на нови случаи, зам.-министърът коментира, че наяве излиза скрита заболеваемост благодарение на многото тествания. Факт е, че за пръв път откакто сме в пандемия у нас се правят по 50 000 теста и повече – това е няколко пъти повече от обичайното. Също така обаче за пръв път имаме такъв пик без реален локдаун и разрешени масови събирания като концерти с многохилядна публика. За тези събития се изисква зелен сертификат, но у нас зелен сертификат вече се издава и на напълно незащитени хора – например след първата доза ваксина.

Според зам.-министъра натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват, каза той. „В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на тази вълна и да го преодолеем“, посочи още Златанов.

Зам.-министърът подчерта, че никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун преди изборите. „Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министърът на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря“, коментира той. Вчера Златанов каза, че ако случаите надхвърлят 1000 на 100 000, а в болница има над 9000 души, ще се стигне до локдаун за неваксинирани и ограничаване на тяхното движение. Днес вече не се ангажира с точен праг, но увери, че ще се даде достатъчно ранно предупреждение, ако се тръгне към нов локдаун.

„Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове“, заяви още Златанов.

Ситуацията с болниците е най-тежка в София и във Варна

В София и във Варна ситуацията с изчерпващия се капацитет на болниците е по-тежка. В столицата има 45 реанимационни легла, които бързо се запълват. Тази бройка включва и около 15 интензивни легла в АГ болниците, но там не могат да се вкарват пациенти с Ковид. В някои болници има останали няколко бройки, каза тази вечер зам.-министърът на образованието Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения в София. С останалите легла няма проблем нито в София, нито в останалите области, увери Петров.

Предстои леглата за интензивно лечение да се увеличат с 50, като става дума за напълно оборудвани легла, каза зам.-министърът. Най-вероятно новите легла ще са разпръснати в 25 болници. Вариант е да се търси възможност интензивните легла да се оборудват с екипи от по-малките болници, които не работят с Ковид или от болници в съседни градове. Има нужда да се командироват лекари реаниматори, посочи Петров.

До дни в София може да бъде спрян плановият прием – някои болници вече пристъпиха към тази мярка. Няма да спре обаче хемодиализата и диагностиката и лечението на онкоболните. Плановият прием може да остане в малките болници, в които няма пациенти с коронавирус, обясни още зам.-министърът.

Има известен недостиг на респиратори и МЗ вероятно ще направи бърза доставка, каза Петров.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.