Четем „Сянката на тъмния кристал“ с героите на Джим Хенсън

Сянката на тъмния кристал

„Сянката на тъмния кристал“ от Дж. М. Лий остава вярна на оригинала, разказвайки неговата предистория

Романът „Сянката на тъмния кристал“ излиза на пазара с логото на издателство „Кръг“ на 1 ноември. Това е първата книга от поредицата на писателя Дж. М. Лий, ситуирана във вълнуващия свят, който прочутият кукловод, режисьор и сценарист Джим Хенсън изгражда. Серията съчетава творческата визия на Хенсън с фантастичните модерни илюстрации на Брайън Фрауд и Кори Годби. Преводът на романа е дело на Борислав Стефанов.

През 80-те години известният кукловод, познат като бащата на мъпетите, започва да изследва по-мрачни теми, създавайки реалистични фантастики като израз на нарастващия си интерес към смъртта. Така се ражда филмът „Тъмният кристал“ (1982) – фентъзи приказка, режисирана съвместно с Франк Оз, и изградена с помощта на илюстратора Брайън Фрауд. Според Оз намерението на Хенсън е било да се върне към атмосферата на оригиналните приказки на Братя Грим, защото е нездравословно децата никога да не се страхуват. Филмът се превръща в класика в жанра не само заради вълнуващия свят, който изгражда, но и заради необичайните специални ефекти и прецизност в детайлите.

Именно в този мрачен свят ситуира героите си Дж. М. Лий, когато през 2016 г. издава предисторията на „Тъмният кристал“ – „Сянката на тъмния кристал“. В нея той съхранява достоверно духа на оригинала на Джим Хенсън.

Действието в романа се развива преди събитията в култовата куклена класика от 80-те години. Историята се фокусира върху пътешествието на Ная – дъщеря на модрата на клана Гизнен, която тръгва да търси изчезналия си близнак Гърджин, обвинен в измяна от скексиските властелини. Мисията на Ная я сблъсква с редица предизвикателства – заблуди, изненадващи срещи, неподозирани опасности. Фантастичните създания, на които попада, са обхванати от злокобен бяс. Причина за това е коварна болест, извираща от самото Сърце на Тра – живителната сила, свързваща всички земи и кланове. Ная открива и че скексисите, чиято роля е да го защитават, не са онези, за които се представят.

Авторът на „Сянката на тъмния кристал“ Дж. М. Лий е илюстратор с опит в лингвистиката и киното. Увлечен в приключенските истории, пише в различни жанрове. Илюстрациите и визията на книгата са дело на Брайън Фрауд, работил заедно с Джим Хенсън като дизайнер по филмите „Тъмният кристал“ и „Лабиринтът“ (1986), и Кори Годби.

Темата в книгата се преплита с тази от сериала на Netflix от 2019 г. – The Dark Crystal: Age of Resistance, който надгражда света на Хенсън и носи на създателите си статуетка от телевизионните награди „Еми“.

Книгата е част от тетралогия и следващият том, който можете да очаквате на български от „Кръг“, е „Песента на тъмния кристал“.

Можете да поръчате книгата ТУК.