Румен Радев: Идва времето на проекта ми за нова Конституция

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев е готов да огласи проекта си за промени в Конституцията. Той каза днес, че на неговия проект му „идва времето“ и коментира още, че България има нужда от това всеки да може да сезира Конституционния съд и че индивидуалната конституционна жалба е въведена в повечето държави от Европейския съюз.

„Сигурен съм, че ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, в демокрацията, в институциите“, каза президентът, цитиран от в. Сега. Това обаче е свързано с промени в Конституцията.

Радев каза, че има проект за нова Конституция още от лятото на 2020 г. Тогава обаче обясни, че чака оставката на правителството на Бойко Борисов, която по онова време бе искана и от летните протести.

Радев посочи, че в най-близко време след като бъдат обнародвани имената на народните представители, той ще свика Народното събрание. „Вярвам, че партиите ще надмогнат своите различия в името на общото бъдеще и ще има устойчиво мнозинство“, каза Радев, който в неделя ще се яви на балотаж за президентския пост срещу подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Президентът поздрави „Продължаваме промяната“ за категоричния успех и заяви, че резултатите носят шанс и надежда. „Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица“, каза Радев.

Днес като конституционни съдии се заклеха назначеният от президента Янаки Стоилов и избраната от върховните съдии Соня Янкулова. В КС от утре остава свободно едно място, тъй като парламентът не запълни навреме своята квота за тазгодишната ротация. На всеки три години изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии, сега по изключение през ноември изтича мандатът на трима, а през февруари догодина и на четвъртия. Квота в КС имат президентът, Народното събрание и двете върховни съдилища.

Предстои утре новият състав на КС да избере и нов председател, тъй като досегашният – Борис Велчев, е един от съдиите, чийто 9-годишен мандат изтича сега. За позицията се спрягат Павлина Панова и Атанас Семов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.