Тиери Бретон: Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани

Тиери Бретон

Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа, каза пред журналисти днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещение в България.

Нивото на ваксинирани в ЕС е 76%, но в някои държави нивото на ваксинация е твърде ниско и затова дойдох тук, за да видим как можем да ви помогнем, каза Бретон, който пристигна у нас от Румъния. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това, каза Бретон, цитиран от БТА. Отговорността е на България да има собствена здравна стратегия, но моя отговорност е всяка страна да получи, всичко което е необходимо, за да се бори с пандемията. България има достатъчно ваксини и засега това е единствения инструмент за борба с пандемията, посочи Тиери Бретон. Ваксините са ефективни – три милиарда хора на планетата вече са ваксинирани, подчерта той.

България не е остров и може би има конкретна причина за такова ниско ниво от 28% ваксинирани. Проблемът е, че с наближаваща следваща вълна в България, има риск тя да се превърне в клъстер, но това е риск и за всички останали граждани, посочи еврокомисарят. Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани и това ще бъде много лошо, каза Бретон.

Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно – само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия, посочи Тиери Бретон.

Цифровият сертификат е инструмент, който сме разработили, за да не сме риск за останалите хора, посочи още еврокомисарят.

Навсякъде има антиваксъри, няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна, каза Тиери Бретон. По-големия брой хора в болниците не са ваксинирани, заяви той.

Нямам обяснение за ниското ниво на ваксиниране, каза Бретон. Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и ЕК не може да се меси, подчерта отново Бретон. Моята отговорност е държавата да получи всичко необходимо, за да си свърши работата, да има цифров сертификат и ваксини, за да може хората да пътуват, отново изтъкна Тиери Бретон.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.