Мими и Биби пишат писма до Дядо Коледа в „Маргаритка: Коледни вълшебства“

Коледа е един от най-вълшебните моменти в живота на всяко дете. Елхите са готови да бъдат украсени, а писмата за Дядо Коледа – да бъдат написани и да донесат на най-малките всички желани подаръци. Но дали новите играчки, дрехи и лакомства са най-важното по време на коледните празници? 

Точно навреме, за да отговори на този въпрос, се появява „Коледни вълшебства“ – новата книжка от проекта „Маргаритка“ на дуото Виктория Величкова (Вики от „Мастило”) и Яна Липованска – с не една, а две нови коледни истории за приключенията на Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. 

В това празнично издание Биби и Мими се захващат с вълнуващата задача да напишат своите писма до Дядо Коледа и да измислят коледните си желания – а те са толкова много. С помощта на своите приятели Бухалчето и Маргаритка, елф, джудже и един от истинските елени на Добрия старец децата ще разберат, че Коледа не е просто повод да получат нови вещи, а много повече от това. Коледа е празникът на светлината, доброто и времето, прекарано с най-близките. 

„Маргаритка: Коледни вълшебства“излиза с красивия текст на Илия Деведжиев, придружен от вълшебните илюстрации на Веселка Велинова, и разказва една незабравима зимна история, която отвежда децата на далечно приключение чак до Лапландия. 

Това е седмата книжка от поредицата „Маргаритка“, която по увлекателен и съобразен с мисленето на децата начин помага на родителите да обяснят малчуганите различни ситуации от ежедневието им. Коледното издание на Илия Деведжиев и Веселка Велинова едновременно забавлява малките читатели и ги учи как да бъдат по-скромни, търпеливи и благодарни за всичко, което получават. 

„Коледни вълшебства“ е специална изненада за почитателите на песничките, видеата и книжките на стартиралия през 2016 г. проект „Маргаритка“, който цели да създава забавно и полезно съвременно съдържание на български език за най-малките. 

Още от поучителните истории за Биби и Мими може да намерите в поредицата „Полезни навици“, която започна през 2020 г. и има за цел да представи на пръв поглед досадни задачи като миенето на зъби и  ходенето на детска градина като вълнуващи приключения, които правят децата герои. От тази поредица на пазара може да откриете „Маргаритка: Заспиваме със Сънчо”, „Маргаритка и чистите зъбки“, Мими и Биби отиват на море”, Маргаритка: Биби и Мими на детска градина, „Маргаритка и вкусната храна“ и „Маргаритка и чистите ръце“.

Из „Маргаритка: Коледни вълшебства“

Една сутрин, когато вятърът гонеше малки снежинки, които летяха по двенки, по тринки, когато земята се готвеше цяла да се покрие с наметката бяла, когато отсреща съседски комин в небето издишваше призрачен дим и по ъглите на всички стъкла се криеха свити парченца мъгла…

… Мама влезе в детската стая, извика едно бодро „Добро утро!“ и както всеки ден, отиде до големия календар с весели рисунки:

– Хайде, ставайте и кажете „Здрасти!“ на месец декември!

Мими се изтърколи от леглото, нахлузи на крачетата си топлите пантофки и с любимото си мече за заспиване Нани под мишница застана до Мама.

– Декемвриии! Месецът на Коледа!

– Точно така. – потвърди Мама

– Олелеееее! – скочи от леглото Биби и се спусна към банята – Трябва бързо да се измия, да се облека, да закуся… Хайде, Мими! Бързоооо!

– Къде се разбърза така? – ахна Мама.

– Още не сме написали писмо до Дядо Коледа! Ами ако останем без подаръци?

– О, Мамо, нали ще ни помогнеш? – изчурулика Мими и се спусна след Биби.

Скоро от банята се разнесе песента „Джингъл белс“, изпята на два гласа с четка за зъби в уста. Децата излапаха закуската без никакви капризи и прибраха чашките и чинийките в миялната машина. Няма да повярвате, но дори сами оправиха леглата си, изчистиха малкото бюро и започнаха едно през друго да изреждат желанията си.

Толкова се вълнуваха, толкова дълго бяха чакали този момент, толкова пъти бяха премисляли и променяли желанията си, че сега направо избухнаха:

кукла, камионче, замък, констуктор, рокля на принцеса, влакче с дървени релси, топка, куклена кухня, пожарна, бебе в количка, замък, шейна, барабанче, пееща книжка, телефонче, светещ пистолет… и още, и още, и още… така се надвикваха и прекъсваха, че настана истинска какофония (и шумотевица).

И така, никой не забеляза как в долната част на прозореца се подаде и бързо изчезна върхът на висока шапка. После оттам надникна едно оченце с рошава вежда. Ако някой можеше да погледне от улицата, щеше да види как едно джудже е стъпило

на най-високото листенце на Маргаритка и гледа през прозореца.

Какво джудже? – ще попитате. – Ами коледно! Казва се Олемал Ядавидим.

Защо наднича? За да знае какво правят Биби и Мими и да каже на дядо Коледа.

Защо Маргаритка му помага? Ама хайде сега, не знаете ли, че коледните джуджета са първи приятели с любимите играчки на децата, говорят си тайно с тях и знаят всичко, ама наистина всичко за децата. Да, да – те знаят всяка добрина или пакост, те

забелязват всяка победа и всеки неприятен неуспех.

– Видях достатъчно – каза джуджето и скочи на земята – Колко много неща искат, колко много!

– Не забравяй, че нашата работа е само да наблюдаваме и записваме. Всичко – и доброто, и лошото. Дядо Коледа взема решенията накрая. – наклони главица Маргаритка.

Можете да поръчате новата книга за Маргаритка ТУК.