Румен Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

Румен Спецов Кадър: БНТ

Шефът на НАП Румен Спецов е дал необичайно за него пространно интервю за румънския вестник „Либертатя“. Спецов е бил в Румъния, за да събере данни за работата на голяма петролна руска компания, която отдавна има дейност и в България.

Той отбелязва, че компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния. Въпреки настояването на журналиста Спецов отказва да назове името й, въпреки че е очевидно коя е компанията.

„Дневник“ припомня изказване на Асен Василев като финансов министър, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ е започнала да плаща данък печалба. През лятото той съобщава в интервю за „Дневник“, че  компанията винаги е на загуба, поради което не плаща и данъци в България.

Пред румънския вестник Спецов казва, че специалните служби са разкрили кой е отправял заплахи към семейството му. Това става известно за първи път. Той съобщи за заплахите към семейството му, което живее в Дубай, също по странен начин преди 2 месеца в интервю за бТВ. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков научи за заплахите от телевизията.

На въпрос на водещия дали и новата партия „Продължаваме промяната“ няма да се поддаде на изкушенията на властта, Спецов казва, че „никой от „Продължаваме промяната“ не е влязъл в политиката да прави пари“. Шефът на НАП отговаря доста информирано за ПП, въпреки че не е известно да е член на новата партия. Той дава за пример съпредседателите на политическата сила Асен Василев и Кирил Петков, които „имат успешен бизнес и са милионери“. За себе си казва, че семейството му продължава да живее в Дубай. Шефът на НАП разказва и как агенцията е успяла да събере за първите 6 месеца на 2021 г. с 20% повече приходи в сравнение със същия период на 2020 г. Тези пари били насочени към пенсионерите. Той обяснява, че родителите му, които са пенсионери, получават по около 200 евро пенсия,  с която е невъзможно да се живее. От разказа му става ясно, че е напуснал НАП през 2015 г. заради ГЕРБ и Бойко Борисов, които били направили държава в държавата. „Ръководих в НАП отдела за борба с измамите, но се видя, че не мога да работя. Тази година, когато ме поканиха да се върна, видях , че има надежда. Доверих се на финансовия министър Василев, познавах и хората в НАП“, казва Спецов.

Това, което го впечатлява в румънския опит е, „антикорупционна политика, която се провежда повече от 10 години и която пряко подобрява икономиката. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме подобни стратегии за ниски преки данъци, като същевременно увеличаваме събираемостта и намаляваме сивата икономика. Ние работим отлично с ANAF(румънската НАП) в областта на ДДС измами с участието на български и румънски фирми и непрекъснато развиваме сътрудничеството си.“

Оказва се, че българските данъчни имат по-високи заплати от румънските си колеги. Началната заплата е 700 евро плюс тримесечни бонус, разказва Спецов. Шеф на отдел получава 2000 евро и бонуси. По повод проверката на фирмата, която е притежавал и след това прехвърлил на бедняк и която се оказа с над милион неплатен ДДС, Спецов отговаря, че целият случай бил политическа атака и че всичко е наред.