Кирил Петков след седмица консултации: Няма тема, по която нямаме съгласие

Кирил Петков

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие при проведените преговори за ново управленско мнозинство. Това обобщи съпредесдателят на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след една седмица на интензивни разговори за проблемите и консенсусните решения в 18 обществени сектора,.

В преговорите участваха партиите БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, очаква се идната седмица да текат преговори по структурата на новия Министерски съвет и състава на ново правителство.

„Това бяха 18 много интензивни разговора, четири дни поред, но нямаше тема, по която да не поставим напред българския интерес и да не постигнем съгласие. Това означава, че няма значение дали сме център, леви или десни. Пожелавам да изпълним всички точки и след 4 години България няма да е същата“, коментира Петков, цитиран от bTV.

Всъщност в много от областите има въпроси, които бяха оставени за последващи дискусии заради липсата на съгласие, като тези теми са отбелязани в червено. В редица сектори очаквано имаше сериозни разминавания в програмите на БСП и „Демократична България“. Може да се очаква тепърва спорове по тях, но партиите проявиха воля за отстъпки с цел съставяне на приемливи за всички програми.

Вече стана ясно, че новата структура на Министерския съвет ще бъде много различна. В хода на преговорите бе обявена идеята за създаване на ново министерство – на дигитализацията, ще има и много размествания на агенции. Има и спорни предложения – като идеята на ПП да премести „Агенция пътна инфраструктура“ към министерство на транспорта.