Проф. Ива Христова: Засега няма случаи на Омикрон в България

проф. Ива Христова

„Към момента у нас няма случаи на Омикрон, но сме направили всичко възможно, за да можем да го заловим възможно най-рано“, заяви по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя съобщи, че за целта Центърът е разпратил писма до лабораториите, които правят тестове за коронавируса, с искане „всички онези писиар-резултати, които ги съмняват, задължително да ги пращат за секвениране“. Вирусологът обясни, че има писиар тестове, които се базират на три гена, доказва се секвенция и при Омикрон ще има негативен резултат за S-гена.

„Тоест, лабораториите могат да се ориентират веднага за това, че има отклонение и тези проби да се изпращат за секвениране“, обясни Ива Христова.

„Притеснителното е, че този вариант измести Делта, който беше абсолютен хегемон, но няма никакви данни да протича по-тежко, напротив, единичните случаи в Европа сочат по-леко протичане“, успокои тя.

Директорката на НЦЗПБ обаче препоръча всички пристигащи в България да бъдат тествани още при влизането в страната и поставени под карантина до излизането на резултата. аргументът й е, че вирусът вероятно вече циркулира из цяла Африка, а не само в ЮАР, а така също и в Европа.

Няма как да гадаем кой откъде пристига, смята проф. Христова, поради което настоя за тестване още на влизане в България. Затова тя смята, че се налага затягане на контрола по границите и изобщо за спазването на мерките.

Проф. Ива Христова коментира и проблема с големите ученици, които все още учат онлайн поради липса на тестове, както обясняват от МОН.

Според епидемиолога обаче на този етап спокойно учениците от 5 до 12 клас е разумно да се върнат за известен период на училище преди да се е разрастнал новият вариант и да сме влезли в нова вълна.

„Много е труден въпросът с учениците, защото сме между двете злини. Предполагам, че за известно време могат да бъдат пуснати в училище, за да наваксат“, коментира проф. Ива Христова.