Заваля сняг: Закъсал автобус, паднали дървета, блокирани тирове

София вече е покрита от снежна покривка. На терен са 178 почистващи машини и всички екипи, две от фирмите за почистването на снега ще бъдат санкционирани, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Има един закъсал автобус на Симеоновско шосе, съобщи Нова тв,  навсякъде другаде всички коли се движат с леко забавяне при зимни условия. Ще има санкции за почистващите фирми в район „Триадица“, „Витоша“ и „Младост“. Имат техника и соли, но поради някаква причина имат лоша организация, съобщи столичният кмет Йорданка Фардъкова.

Има четири паднали дървета заради падналия сняг. Проблем има и с контарктната мрежа на трамваите по „Граф Игнатиев“ и на едно от депата, съобщи още кметът.

Валежите от сняг в столицата започнаха в 4:07 ч., а снежната покривна достигна до 5 см.

Според синоптичната прогноза днес снегът ще падне първо в западните райони на страната, а след това в Централна Северна и Североизточна България. Очаква се снежната покривка да достигне от 3-5 см в ниската част на софийското поле до около 15-25 см в планините

Жълт код е обявен в почти цялата страна заради очаквани интензивен снеговалеж и силен вятър. Кодът не е в сила само за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, съобщиха от НИМХ.

По Нова тв показаха множество закъсали тирове – няколко километра, между втория  и третия тунел на магистрала „Хемус“ в посока „София“. Тировете не могат да изкачат слабия наклон, въпреки че минават почистващи машини. Според шофьорите нямало сол.

Сериозен снеговалеж има на прохода „Петрохан“. Снежната покривка е вече 14 сантиметра, температурата към 7 ч. сутринта е -4 градуса. Във високите части на планината има и силен вятър, който предизвика завихряния. Шофьорите трябва да бъдат много внимателни, а автомобилите им подготвени за зимни условия. „Пътят е почистен и се поддържа. Няма сигнали за инциденти през нощта. Осем машини работят за снегопочистването на прохода и в момента“, съобщи Володя Вълов от АПИ-Монтана.От АПИ призоваха шофьорите да се движат със зимни ги и подготвени за атмосферните условия. Важно е и резервоарите на автомобилите да бъдат пълни предвид пътната обстановка, отбеляза Вълов.