Мика Зайкова: Голяма грешка е, че не се обяснява ясната разлика между пенсиите и добавките

Мика Зайкова

Голяма грешка е, че не се обяснява ясната разлика между пенсиите и добавките, които са социално подпомагане за възрастните. Така пенсионерите не разбират причината, защо получават по-малко пари и са недоволни. Това обясни социалният експерт Мика Зайкова.

Мика Зайкова предупреди, че през юли социалните добавки за пенсионерите, дадени заради пандемията, ще бъдат спрени. Тя обясни също, че макар че получилите по 60, а не по 120 лева, ще бъдат компенсирани, те пак ще бъдат разочаровани през март. Зайкова каза, че това е заради това, че към пенсиите за януари се изчисляват и празничните дни. Така общата сума през март отново ще бъде по-ниска.

Според експерта няма как да се взема от пенсионерите. Затова трябва да се направи такова преизчисляване на пенсиите, което да повиши доходите на възрастните хора.

На никой пенсионер пенсията не е по-ниска за януари, това заяви категорично социалният министър Георги Гьоков по време на изслушване по темата в Народното събрание. Той обясни, че някои възрастни хора са получили по-малко суми, защото вдигането на пенсиите не компенсира двойно по-ниския размер на ковид добавките. „Това се получи заради политическите решения в предишния парламент”, заяви министърът.