Турция иска да си смени името, не ще да звучи като „пуйка“

#helloTürkiye

Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието ѝ – Тюркийе – за международна употреба, съобщиха турски медии, цитирани от в. Сега.

Директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун обясни, че кампанията „Hello Türkiye има за цел да наложи този вариант на името. Той припомни, че в циркулярно писмо, издадено на 21 декември 2021 г. от президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква използването на името Türkiye вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ и в комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече въведоха промяната. Английската версия на държавната Анадолска агенция и държавната телевизия TRT World вече използват новата форма. Според двама турски официални източници, цитирани от информационния портал Middle East Eye, турското правителство планира да регистрира промяната на името от международно признатото Turkey на Turkiye през следващите седмици.

TRT World се опитва да обясни мотивите за решението, като се позовава на Кеймбриджкия речник на английския език. Там turkey се определя като „нещо/някой, което се проваля лошо“ или „глупав човек“. Най-широкоразпространеното значение на думата от английски обаче е „пуйка“.

Проблем с новото име би могло да представлява присъствието на диакритичния знак ü, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва Middle East Eye. Според наблюдатели е възможно той да бъде сменен с обикновено U.

Говорител на ООН е посочил пред сайта, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с Протокола на ООН, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. Той обаче е уточнил, че досега не е имало официална комуникация по въпроса.