„Южната стена на Анапурна“ от Крис Бонингтън: Завладяващ разказ за изключително мъжество, смелост и невероятна издръжливост

Завладяващ разказ за изключително мъжество, смелост и невероятна издръжливост

„Южната стена на Анапурна“ от Крис Бонингтън е най-новото заглавие, което излиза с логото на издателство Вакон.

Завладяващ разказ за изключително мъжество, смелост и невероятна издръжливост.

През 70-те години на миналия век Крис Бонингтън и неговият легендарен екип от алпинисти решават да изкачат хималайския  осемхилядник Анапурна от южната стена. Това, което катерачите преди тях биха отхвърлили като „грешната“ посока за Бонингтън се превръща в цел и предизвикателство. Желанието им е да мина по този маршрут не защото е там, а защото е трудно. 

Книгата „Южната стена на Анапурна“ е свидетелство за едно героично изкачване, срещата на човека със суровата природа и всички проблеми, които съществуват по високите върхове. Историята на група смели мъже превърнали се в пионери при намирането на нов подход към високите върхове. Свидетелство за приключение изискващо смелост, кураж и търпение съпътствани от разочарования, но и големи успехи. 

Крис Бонингтън

Крис Бонингтън е роден на 6 август 1934 г. в Хампстед, Лондон, Англия. След като учи в колеж в Хампстед, постъпва в Кралската военна академия в Сандхърст и завършва през 1956 г. В продължение на три години служи в Кралския танков полк в Северна Германия. От 1959 до 1961 г. преподава алпинизъм във военното училище, а малко след това напуска армията. Любовта му към планината и алпинизма го карат да се откаже от работа в компания и да се отдаде изцяло на страстта си към катереното. 

   От 1958 г. Крис Бонингтън участва в професионални експедиции за изкачване на различни върхове. Бил е на 19 хималайски експедиции, включително на четири до Еверест, който изкачва за първи път през 1985 г. на 50- годишна възраст.

   Бонингтън е признат за един от най-големите планински изследователи и за заслугите си през 1974 г. е удостоен със златен медал от Кралското географско дружество, а през 1985 г. получава орден „Лорънс Арабски“ на Кралското дружество за азиатски въпроси. През 1976 г. е удостоен с отличието Кавалер на ордена на Британската империя, а през 1996 г. получава рицарско звание за заслуги към алпинизма. 

   Крис Бонингтън пише и редактира множество книги за алпинизъм, участва в документални филми и е в ръководството на различни алпийски организации. 

Живее в Къмбрия със семейството си.

Никога не съм мислил да се откажа от алпинизма. Дори когато съм губил добри приятели в експедиции. Извънредни хора, отишли си в разцвета на силите си, пише Крис Бонингтън.

Бонингтън е изключителен и много креативен алпинист. Той върна Великобритания сред лидерите в алпинизма, споделя Райнхолд Меснер.

Можете да поръчате книгата ТУК.