Георги Първанов: АБВ има твърдото намерение да ускори изграждането на „Южен поток”

АБВ има твърдото намерение да ускори изграждането на „Южен поток”, а не само да възобнови всички процедури. Това каза лидерът на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов по време на срещата с представителите на българския клон на газовия проект „Южен поток” във Варна, цитиран от „Фокус”.

8510_PjVN9Z9UR912rm7kriOA67IwY0Aw2S

Първанов посочи, че АБВ има подчертан интерес към реализацията на проекта и призна, че при него има и субективен елемент, тъй като през 2007 година заедно с руския президент Владимир Путин са обявили началото на този проект. „Ние сме много критични към забавянето на проекта от страна на предишното правителството – това на ГЕРБ и особено към спирането на строителството от кабинета „Орешарски”.

 

Ще настояваме за яснота около опорочената процедурата на обществените поръчки за изпълнителните, както и за цената на проекта. Искаме да ускорим максимално проекта. За нас е много важно да се потърсят и допълнителни възможности за българската индустрия, за българското производство.

 

Има идея, включително и за територията на Варненския регион – да се договори с руската страна и с участниците в проекта производството на механични детайли, за да се отворят работни места на територията на Варненски регион, което ще има по-голям ефект”, подчерта Първанов. Деян Калайджиев, директор на българския клон на „Южен поток – Транспорт”, посочи, че определено има интерес от страна на варненци към проекта „Южен поток”, като в по-голямата си част обществото се обединява около мнението, че проектът ще бъде полезен за региона. Според представителите на консорциума, правителството не е страна, която трябва да спира реализацията на проекта. Изпълнението му все още върви по график. От българския клон подчертаха, че представителите на АБВ са първите политици, които са проявили интерес от проекта и са посетили офиса на място. Очаква се строителството на морския участък да започне през ноември – т.е. 931 км тръбопровод трябва да бъде изграден за 9 месеца. Очакванията са първата доставка на газ да бъде осъществена през декември 2015 година. Цялата логистика ще бъде съсредоточена на пристанищата Варна и в Бургас, което ще позволи да има по-голяма заетост за персонала.

 

Данните сочат, че около 1500 нови работни места ще бъдат открити само за морската част на проекта. Тръбите са на български територията и дейностите по изграждането му продължават. По време на срещата стана ясно, че срещу „Южен поток – Транспорт” няма наказателна процедура от страна на ЕК, а има пилотна процедура по донос по отношение на дефиницията „морски газопровод”. Стойността на морския участък е над 10 млрд. евро, като финансирането е частно от най-големите европейски компании. По отношение на плажа „Паша дере” бе подчертано, че морският газопровод ще излезе на сушата в България при плажа „Паша дере”, в близост до Варна. За да се запази той, по време на строителството тръбите ще бъде положени в четири микротунела. Този метод ще позволи полагането им да се осъществи без изкопни или строителни дейности на плажа, защитавайки го напълно.