„България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Алиансът вече активира плановете за отговор, Черно море е подсигурено, както и България.“ Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента новият министър на отбраната Драгомир Заков.

Той подчерта, че дислоцирането на съюзнически военни у нас ще е с ясна процедура, а не „някой да се обади и да каже“.

„В момента в Украйна се води война. Това е агресия. България е член на НАТО, ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България това става по определена процедура. На никой български министър не може да му бъде налагано решение. Ако се наложи, предполагам, че всички бихте се почувствали по-сигурни, това ще стане по определена процедура. Това е процес на вземане на решение, в който България участва“, обясни Заков.

Новият военен министър подчерта, че работи с военни от началото на кариерата си в Министерството на външните работи преди 20 години, а сега 60% от ръководената от него мисия в щабквартирата на НАТО са отново от армията.

По думите на Драгомир Заков, оценката за това, което се случва в Украйна е дадена много ясно от международната общност. „Войната започна в момент, когато вратата за преговори беше широко отворена“, добави той.

Драгомир Заков – постоянен представител на България в НАТО, бе избран днес за министър на отбраната. Това стана, след като Народното събрание одобри на извънредно заседание днес искането на премиера Кирил Петков да бъде освободен досегашният министър Стефан Янев, а Заков да бъде избран за негов приемник. Новият член на кабинета получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ.

ДПС се въздържа, а „Възраждане“ не участва в гласуването.

Изборът на Заков беше неочакван. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. Така беше обявил самият Кирил Петков предния ден. Тогава той увери, че кандидатурата на Тагарев е консултирана с коалиционните му партньори и с президента Румен Радев.

Не се разбра същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. От опозицията прокарваха собствени версии – че това е станало под натиска на Радев или на БСП. Ясно е единствено, че Заков е избран вчера и, след като е приел номинацията, спешно се е прибрал от Брюксел тази сутрин.