И Холивуд се включи в безпрецедентната изолация на Русия

Киното се включи в безпрецедентната изолация на Русия: скоро зрителите в огромната държава ще могат да гледат само руски филми, съобщава кинокритикът на опозиционния сайт Medusa и главен редактор на сп. „Исскуство кино“ Антон Долин. 

Първи тази стъпка направиха Walt Disney, които допреди дни имаха мощно подразделение, базирано в Москва. Но те отказаха да покажат на руските деца и родители своята нова анимация „Мей червената панда“, а часове по-късно примерът им бе последван и от другите големи студиа, съобщава в. Сега.

„Като се има предвид непредизвиканото нахлуване в Украйна и трагичната  хуманитарна криза, спираме да разпространяваме филмите си в киносалоните в Русия, включително предстоящия „Мей, червената панда“ на Pixar“, заяви техният говорител. „Ще вземаме бъдещи бизнес решения въз основа на развиващата се ситуация. Междувременно, предвид мащаба на зараждащата се бежанска криза, ние работим с нашите партньори от НПО за предоставяне на спешна помощ на бежанците — хуманитарна и друга“.

На свой ред Warner Bros спря разпространението на големия си хит „Батман“, който трябваше да излезе на 3 март, четвъртък. Решението бе взето след силни колебания, тъй като Русия е един от десетте най-доходни кинопазара в света. „В светлината на хуманитарната криза в Украйна WarnerMedia спира пускането на „Батман“ в Русия“, заяви говорител на студиото. „Ще следим как се развива ситуацията. Надяваме се на бързо и мирно разрешаване на тази трагедия.“

В бойкота се включиха и от Sony, чийто „Морбиус“ трябваше да дебютира на руски екран на 24 март. Компанията прекрати и прожекциите на дебютиралите седмица-две по-рано „Смърт край Нил“ по Агата Кристи и „Uncharted: Извън картата“.

Нито една от компаниите не уточнява колко дълго ще продължи забраната – това зависи от „международното положение“ и развоя на военните действия. Но Русия е един от големите кинопазари в света и доходоносна територия за холивудските продукции, които напоследък срещат сериозни проблеми с реализацията в Китай. Големият хит на 2021 г. „Спайдърмен: няма път към дома“ например е бил гледан от над 10 милиона руснаци и е спечелил повече от 46 милиона долара за два месеца, пише Антон Долин.

А ето че и Motion Picture Association – основният лобист за големите студиа и Netflix, публикува своя коментар за нахлуването. „Асоциацията за кино подкрепя международната общност в отстояването на върховенството на закона и осъждането на руската инвазия в Украйна. От името на нашите компании-членки, които ръководят филмовата, телевизионната и стрийминг индустрия, ние изразяваме най-силната си подкрепа за представителите на творческата общност на Украйна, които, както всички хора, заслужават да живеят и работят в мир“, се казва в изявлението на MPA. „Ще продължим да наблюдаваме ситуацията, като работим в тясно сътрудничество с нашите членове и партньори в целия глобален творчески сектор.“

Съобщенията от холивудските компании в понеделник последваха решението на ЕС от уикенда да изхвърли Русия от глобалната банкова система SWIFT.  Без SWIFT студиата практически не са в състояние да получат обратно парите си от своите руски партньори дистрибутори.

Няма съмнение, че по-малките и независими студиа ще последват примера на Disney, Warner и Sony. А руските салони ще бъдат принудени да прожектират само нови и стари руски филми. Това може би не изглежда чак такъв проблем в краткосрочен план, но сложната политическа и икономическа ситуация моментално изхвърля кинопроизводството (и въобще културните дела) от списъка с национални приоритети, предупреждава Долин. А коронавирусната криза вече показа, че единственото, което привлича публиката и движи бизнеса на киносалоните в огромната страна, са филмите внос, допълва той.