ООН: Войната в Украйна е взела най-малко 136 цивилни жертви, включително 13 деца

Владимир Путин Снимка: Кремъл

Най-малко 136 цивилни, включително 13 деца, са били убити от началото на войната в Украйна. Близо 400 са ранените, съобщи ООН. 

„Действителният брой на жертвите вероятно е много по-голям“, каза Лиз Тросел, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за човешките права. Тя уточни, че 253 от убитите и ранените са в сепаративските Донецка и Луганска области.

Световната програма по прехраната към ООН разширява дейността си в Украйна, за да може да подпомогне 3,1 милиона души, обяви и говорителят на тази агенция на ООН Томсън Фири. По думите му запасите от храна се изчерпват.

Около 660 хиляди души са напуснали Украйна от началото на руската инвазия и са преминали в съседни държави, съобщи още ООН. Възможно е обаче броят им да е с около 100 хиляди души повече.

„Ситуацията изглежда се е превърнала в най-голямата за века бежанска криза в Европа“, каза на брифинг в Женева Шабия Манту, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Тя призова държавите да продължат да предоставят достъп на хората, които напускат Украйна, включително и на хора от трети страни, които са принудени да бягат от насилието. „Подчертаваме, че не трябва да има дискриминация спрямо никой човек или група“, заяви Манту.

Междувременно ръководителят на областната администрация в северноукраинския град Суми Дмитрий Живицки съобщи за първа размяна на пленници между Русия и Украйна. Според него петима украинци от подразделенията за териториална отбрана са били разменени за един руски офицер. Министерството на отбраната на Русия не е потвърдило тази информация. По-рано от ведомството съобщиха, че „немного“ руски военнослужещи са заловени.