Джо Байдън: Ще конфискуваме луксозните апартаменти и яхти на руските олигарси

Снимка от туитър акаунта на Джо Байдън

„Днес заявявам на Путин и руските олигарси, които откраднаха милиарди долари в резултат на този режим – ние сложихме край на това. Луксозните им апартаменти, яхтите им – ще ги конфискуваме. И само Путин е отговорен за това”. Това заяви американският президент Джо Байдън в годишното си обръщение към Конгреса за състоянието на нацията. 

„Тази вечер обявявам, че ще се присъединим към нашите съюзници и ще затворим американското въздушно пространство за всички руски полети“, добави Байдън.

Американският президент нарече руската атака срещу Украйна „умишлена и непредизвикана“ и добави: „Путин се изправи пред стена от съпротива, която не можеше да си представи – това е украинският народ и президентът Зеленски, които сега вдъхновяват целия свят“.

В средата на речта си Байдън обърка украинците с иранците: „Путин може да обгради Киев с танкове, но никога няма да получи сърцата и душите на иранците“.

Руската икономика е „зашеметена“, а за това е виновен „само Путин“, който е по-изолиран от всякога, добави Байдън и подчерта, че руският фондов пазар е загубил 40% от капитализацията си в резултат на санкциите на САЩ и техните съюзници.

САЩ ще гарантират сигурността си като преместят повече войски в Европа – не за да се бият в Украйна, а за да защитят съюзниците от НАТО. Вашингтон ще предостави пряка помощ за Украйна за повече от 1 милиард долара.