Журналистката Марина Овсянникова се опълчи на Кремъл в ефира на основната руска телевизия

Марина Овсянникова държи плаката в ефир.

Арестуваната руска журналистка Марина Овсянникова заяви, че не съжалява за постъпката си, независимо от тежките последствия, които вероятно ще има.

В „Туитър“ се появи нейно изявление: „Не зная какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви. Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса с достойнство. #СпретеВойната“

Снощи Овсянникова направи невиждана в руския ефир демонстрация, като по Первый канал призова за спиране на войната в Украйна по време на централната новинарска емисия „Время“, съобщи в. Сега

Докато известната водеща Екатерина Андреева говореше за санкциите, наложени на Русия, Овсянникова изненадващо влезе в кадър зад гърба й и издига плакат с надпис: „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната“.

Преди да се появи в ефир родената през 1978 г. Овсянникова е записала и качи видео в YouTube, в което заяви, че случващото се в Украйна е престъпление, а Русия – агресор.

„Отговорността за тази агресия е само на един човек – Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми рускиня, ние никога не сме били врагове. Русия трябва веднага да прекрати тази братоубийствена война, нашите народи могат да се помирят“, каза Марина Овсянникова.

Первый канал е започнал проверка за „инцидента“, а Овсяникова веднага е задържана в полицейското управление на квартал Останкино.

„Може да бъде подведена под отговорност, включително по член 20.3.3. от Кодекса за административните нарушения („Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържайте международния мир и сигурност“)“, каза източник на ТАСС.

От отвеждането ѝ в полицейското управление за Овсянникова няма никакви вести. Адвокатите от правозащитната организация „ОВД-Инфо“, които поискаха да поемата нейната защита, дълго време не можеха да я намерят, тъй като властите не им даваха дава информация за нейното местонахождение.

Прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, нарече постъпката на Овсянникова „хулиганство“ и добави, че Кремъл няма отношение към случката, с която се занимават Первый канал и органите на реда.