Асен Василев: България подкрепя всички санкции срещу Русия

Асен Василев Снимка: НС

„България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области. Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите.“

Това е заявил финансовият министър Асен Василев в изказването си на проведеното вчера редовно заседание на ECOFIN (съвет по икономическите и финансовите въпроси ). Василев е подчертал, че фискалният отговор няма да е достатъчен за балансиране на икономиките и са необходими допълнителни мерки.

„Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите-членки наддават една срещу друга. В тази връзка е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички“, е заявил Василев. Той е изразил позиция, че ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия.

„Един от инструментите, с които Европа разполага в средносрочен план, е Механизмът за възстановяване и устойчивост (б.р. българският план още не е приет). Това е мощен инструмент за намаляване на зависимостта от руска енергия и създаването на устойчива икономическа база“, е коментирал Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на комисията. Той е припомнил, че има голям заемен ресурс по механизма, който остава неизползван. Домбровскис е изтъкнал, че кризата ще натовари бюджетите с допълнителни разходи и схеми за подпомагане и фискалната координация е ключова. За тази година страните-членки имат право да не спазват ограничителните тавани за дефицита.