Симеон II за войната в Украйна: Нямам думи

Симеон Сакскобургготски Снимка: kingsimeon.bg

Обществото желае стабилност, предсказуемост и спокойствие, казва Царят в интервю за Иван Стамболов и сайта ahtezimedii.com

– Ваше Величество, лесно ли един политик може да се превърне от роб на думите в господар на мълчанието?

Едва ли, понеже ако вече е станал роб на думите си, да се превърне в господар на мълчанието е почти непостижимо. Особено в днешната реалност, където политиците считат, че ако не са всекидневно в социалните мрежи, значи ги няма. Което е тъжно според мен.

– Когато за първи път употребихте термина „господари на мълчанието“, сякаш не успяха да Ви разберат добре и реакцията беше малко нервна. Кога един човек, облечен във власт, трябва да говори и кога – да мълчи?

Прав сте, за съжаление. Не се изтълкува правилно тази моя мисъл. Подобна бе реакцията и при „крилатата фраза” с „чипа”… Облеченият във власт човек може да говори, когато знае. И да не се произнася, когато темата не му е позната. Човек не може да бъде експерт по всичко.

– Медиите съюзници ли са или противници на властта?

За мен медиите имат друга роля – предимно да осведомяват. Но ако искат, те могат да бъдат и двете – и съюзник, и противник. Аз лично предпочитам да не са нито едното, нито другото, а да бъдат обективни.

– Случвало ли се е някоя медия да изопачи думите Ви? Чувствали ли сте се жертва на медийна манипулация?

Г-н Стамболов, Вие със сигурност имате достъп до редица записи на интервюта и мои изказвания през годините, и ще видите там, че това се е случвало многократно, а дори бих добавил  – настойчиво. Но не се считам жертва. По-скоро съм оставал свидетел.

– Как преценявате днешните български медии? Успяват ли да бранят истината? Успяват ли да намерят баланса между развлечение и възпитание в ценности?

Не съм медиен експерт, за да давам оценки, но като гражданин, моето мнение е, че ролята на медиите е да бранят истината. Също така и да изпълняват ролята, която Вие самият споменавате. Балансът е важен, но лично аз не виждам защо медиите да се превръщат в педагози, да възпитават целенасочено. Хубаво е, ако запазят обективността си винаги, независимо от другите им намерения.

– Но ако все пак медиите решат да се „превърнат в педагози“, какви ценности трябва да възпитават?

 Би било по-добре ценностите да се възпитават у дома, а нека медиите да помагат.

– Каква е оценката Ви за Европейския съюз в годините след последните избори за Европейски парламент? В сравнение с него какви са преимуществата и недостатъците на Хабсбургската монархия?

Аз съм убеден европеист и подкрепям изцяло идеята на ЕС. Една от причините е, че нямаме алтернатива, в която Европа като континент да си запази тежестта – икономическа или политическа, в съвременните условия. Ако има нещо, което не работи в ЕС, нека се поправи. В този случай не е необходимо Картаген да бъде разрушаван! Историята е показала, че Хабсбурската монархия се разпадна след Първата Война. Значи ние днес би следвало да се поучим от това, да си извадим поуки и да не допуснем ЕС да се разпадне.

– Какво мислите за военните действия в Украйна?

Нямам думи, с които да си изкажа ужаса и възмущението, че подобна трагедия може да се случва в Европа в 21 век.

– Става ли светът по-безбожен? Ще успее ли да оцелее християнската цивилизация?

Не съм пророк, но трябва да призная моята загриженост от сигналите, които част от обществото дава. За това отдалечаване от религията, защото тя била отживелица, старомодна и прочее. А дали Християнската цивилизация ще оцелее – първо би следвало да определим кое считаме за Християнска цивилизация. Но все пак, тя се е оказала устойчива за тези 2000 години, в доста мрачни времена е оцеляла, въпреки отчаянието на мнозина. И лично за мен, ако я нямах тази солидна опора – вярата – предизвикателствата в живота ми, а те не са малко, щяха да са много по-трудни за разрешаване.

– Трябва ли властта да помни Бог? А трябва ли медиите да помнят Бог? Какво дава това помнене (и този страх) на едните и на другите?

Концепцията за Бог надали може да се ограничава само в рамките на Християнството. И ако понятието за „Бог” се олицетворява с доброто, морала, етиката – считам, че би било желателно управниците да се придържат към този Бог. Но също така мисля, че трябва да се избегнат злоупотребите и радикализацията в името на религията.

– Как оценявате българските правителства след управлението на НДСВ? Възходящ или низходящ е техният тренд?

Това е въпрос на лична преценка. За мен по-важното е, че НДСВ изкара целия си управленски мандат, което допринесе за стабилността  на страната. А обществото желае стабилност, предсказуемост и спокойствие.

– Успява ли България да оцени адекватно световните събития и да вземе правилните за себе си решения?

 Това е относително. Важното е да се поучаваме от историята. Да има ясна представа за приоритетите на България. И да не се водим от моди, емоции или още по-малко – от чужди диктати.

– Какво бихте посъветвали всеки следващ министър-председател на България като човек, който е бил на неговото място? А какво бихте го посъветвали като цар?

Като човек ще Ви кажа, че и Царят е човек. Съветът ми е да се следи винаги интересът на Родината ни. Много повече отколкото да се следи личният успех, имиджът. И човек да бъде готов да понася критики, когато е в тази си роля на политик.

– Какво ще пожелаете на българите по случай идващия голям празник Възкресение Христово?

Да посрещнем този светъл ден в мир! С надеждата за разум, добрина и Вяра! Защото с вярата може да се преодолеят и най-големите премеждия. За нас православните християни, Възкресението е най-светлият празник. Знаем, че за католиците това е Рождество.

Тук, връщайки се на въпроса Ви за Господ, отправям сърдечен поздрав с Христос Воскресе!