Шефът на НАТО: Ще защитаваме България

Кирил Петков и Йенс Столтенберг

„Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един“. Това заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във видео обръщение към председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков и народните представители по повод 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса.

Видеото бе публикувано на сайта на парламента.

В момента има стотици хиляди в състояние на повишена готовност на територията на Съюза. Налице е числен състав от 100 000 от САЩ в Европа и още 40 000 под прякото командване на НАТО, най-вече в източния фланг на Съюза, със силната подкрепа на въздушни и морски сили, както и противовъздушна отбрана”, добавя той.

Генералният секретар припомня, че съюзниците са изпратили войскови сили в България. „Испания е изпратила бойни самолети „Юрофайтър”, а скоро Нидерландия ще прати F-35, работейки рамо до рамо с българските ВВС”, уточнява Столтенберг.

На днешната дата преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България оттогава неизменно е била отдаден съюзник, заявява генералният секретар на НАТО. Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за региона на Черно море, който е от голямо стратегическо значение за НАТО.

Българският принос е още по-значим в този решаващ момент за нашата сигурност, казва Столтенберг по повод войната в Украйна. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават президента Путин да я прекрати незабавно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията, посочва той.

Той насърчава България и всички съюзници да инвестират най-малко 2 процента от БВП за отбрана. Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще, казва още в обръщението си генералният секретар на НАТО.

Малко по-късно българският премиер Кирил Петков написа в Туитър: „Благодаря на генералния секретар на НАТО за топлото и ясно послание по повод 18 години от присъединяването на България в НАТО“.