Лицемерието за „Северен поток 2“ ли предизвика войната на Путин?

Владимир Путин Снимка: Кремъл

Михайло Гончар, превод Антония Коцева, euractiv.bg

Проектът „Северен поток 2“ не е прекратен, нито е изваден от експлоатация, а е официално спрян, но някои в Германия все още се надяват да използват тази окървавена тръба в бъдеще, пише украинецът Михайло Гончар, главен редактор на Black Sea Security Journal и президент на Центъра за глобални изследвания „Стратегия XXI”.

Германия е най-добрата страна в света за пета поредна година – това е заглавие от миналия ноември. Как една нация би могла да постигне такава чудотворна трансформация, от пълна разруха до икономическа мощ в Европа, от морален банкрут до образец на свобода, демокрация и добродетел? С две думи моят отговор е – Нюрнбергският процес. Германия се изправи пред миналото си, прие своята отговорност и намери спасение.

Вината за войната в германския политически и граждански дискурс е като гравитацията – тя винаги присъства. Тази вина, за съжаление, тайно, беше инструментализирана от Кремъл по толкова зловещ начин, че сега се нуждаем от нов процес заради окървавеното наследство на „Северен поток 2“ – най-голямата грешка на Германия през този век.

Някои германски политици започнаха да поемат отговорност за катастрофалните енергийни политики. А германският народ трябва да научи как сигналът, който дойде заедно с продължаващия неуспех на правителството на Ангела Меркел да прекрати „Северен поток 2“, беше извратено интерпретиран от Путин като зелена светлина за атака срещу Украйна.

Какво стана? Важно е да разберем контекста, преди да видим как Москва е прочела непреднамерените сигнали, които Берлин телеграфира.

Ostpolitik е политиката на Западна Германия към Източна Европа и СССР, която търси по-тесни икономически и политически връзки с надеждата за дългосрочно „размразяване“ през Студената война и евентуално обединение на Германия. Тя стана доминиращата политическа теория в Германия след обединението, защото работеше безупречно, за да обедини две части на страната. Така че тази доктрина беше ентусиазирано насочена на изток с почти сляпа вяра, че ще направи подобно чудо с руснаците. Тимъти Снайдър я нарече политика на неизбежността, където мирът и сигурността се приемат за даденост, докато търговският оборот расте.

В тази погрешна рамка „Северен поток 1“, след това „Турски поток“, след това „Северен поток 2“ не бяха просто икономически проекти, а бяха чисти и красиви гълъби на мира, които Украйна, трябваше да приветства. Колко погрешно и колко вредно беше представена тази изкривена история, сега е ясно за всеки, който желае да се изправи пред фактите.

С тръбопроводите на смъртта Кремъл имаше две цели – да изтласка Украйна от транзита на газ и да циментира властта на „Газпром“ над европейските газови пазари, за да контролира транзитните маршрути и стоките. Това никога не е било търговия. Докато Русия зависеше от Украйна за транзита на газ, ръцете на Путин бяха вързани и той не можеше да води войната си. Когато „Северен поток 1“ беше пуснат през 2011 г., транзитът през Украйна беше прекъснат. „Турски поток“ започна да доставя газ към Европа през 2020 г. Същата история се повтори.

 

 

Вярно е, че до 2014 г. украинският газов пазар, умишлено корумпиран от Русия , беше непрозрачен и нефункционален. Така че Германия може достоверно да оправдае съгласието си с Путинските потоци. Но както Матю Карничниг пише за „Политико“ „решението от 2015 г. да даде зелена светлина на газопровода „Северен поток 2“, въпреки анексирането на Крим от Русия, не просто отвори вратата на Путин да отиде по-далеч, а на практика го насърчи да го направи.”

Украйна изцяло реформира своя енергиен пазар през първите пет години от периода след Янукович (2014-2019), отговаряйки на всяко изискване на ЕС. Германия продължи да подкрепя проекта на Путин, въпреки че съществуващата транзитна мрежа надвишава нуждите на Германия от внос на газ. През 2020-2021 г. за всеки обективен наблюдател беше очевидно, че „Северен поток 2“ (капацитет от  55 млрд. кубически метра годишно) не е необходим, тъй като транзитната мрежа на Украйна, през която се доставя газ за Германия в продължение на десетилетия, имаше свободен капацитет с приблизително двойно по-голям обем Молбите на Украйна да прекрати обходните маршрути бяха безцеремонно отхвърлени.

Американски служители обясниха, че приемствеността на руския транзит през Украйна е основен възпиращ фактор. Ако Германия го отнеме, архитектурата на националната сигурност на европейския континент ще рухне. Германия или не разбра, или отказа да разгледа тези аргументи. Вместо това нейните дипломати се присмиваха на „разпалващите война“ американци.

Разсъжденията на Путин са извън разбирането, но ако признаем какво се е разиграло след Крим и приближим последните 24 месеца от сагата „Северен поток 2“, можем без преувеличение да кажем, че неуспехът на правителството на Меркел да затвори тръбата на смъртта е запушена. Путин тръгна към голямата война.

Кремъл знаеше, че Германия знае крайната му цел – да изтласка Украйна от транзита на газ. И все пак политическите лидери на Германия бяха готови да участват в откритото лицемерие – наричайки го „търговска сделка“.

На конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. Путин обяви искането си  за сфера на влияние и оттогава хиляди украинци загинаха – жертви на войнствеността на Кремъл. В този контекст Путин видя желанието на Германия да приеме „Северен поток 2“ – премахване на застрахователната полица на Украйна срещу руската ескалация, като кимване и намигване.

Докато седеше изолиран в офиса си в Кремъл в продължение на две години, Путин си помисли: Ангела Меркел разбира какво се опитвам да постигна. Тя уважава правото ми да владея „близката чужбина“. Германия дори е готова да се противопостави на съседите си – Полша, балтийските държави и т.н., за да изпълнява нашите поръчки в рамките на ЕС. Освен това германската общественост изглежда е лесна за манипулиране – САЩ ви съветват да не използвате моя тръбопровод. Може би трябва да го наречем – американски опит за накърняване на германския суверенитет. Може би трябва да използвам моите пропагандни канали и джобните си експерти, за да разширя тази лъжа.

Но преди да започна кървавата баня, нека да проверя още веднъж. Путин може би си го е помислил, когато публикува дългото си безсмислено есе през юли миналата година – манифест, оправдаващ амбицията му да погълне Украйна. Той увеличи реториката: „Истинският суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия“. И обяви намеренията си по най-ясния начин, който познава.

Как ще реагира Германия? Просто комерсиален проект ли е „Северен поток“ все още? Каквото и да правя, прошепна гласът в главата на Путин, Германия ми пази гърба, тяхната подкрепа за тръбопровода на войната, тръбопровода на изолацията на Украйна, ми го казва. През май 2021 г., когато Джо Байдън отмени санкциите като жест на добра воля към Германия, заключи Путин, значи имаме мълчаливо разбирателство. Никой няма нищо против, че ще завзема Украйна.

Това е тежката истина, която никой не иска да чуе. Има непреодолимо желание това да се замете под килима и да се отпразнува „трудното и смело“ решение, което германското правителство взе, когато най-накрая отложи „Северен поток 2“. Не е прекратен, нито демонтиран, проектът официално е спрян.

Някои в Германия все още се надяват да използват тази окървавена тръба в бъдеще.

Когато говори пред Бундестага, президентът Зеленски каза ясно: „Когато ви казахме, че „Северен поток“ е оръжие и подготовка за голяма война“, вие отказахте да ни чуете. Моля, не си заравяйте отново главата в пясъка. За да намерим спасение, първо трябва да се съобразим с истината“.

1 Коментар

  1. HILL TV 2 март в 19:00 ч.
    Kim Iversen (журналистка HILL TV-САЩ) подчертава предишни Предупреждения от Световни Лидери, че Разширяването на НАТО ще доведе до Руска Инвазия в Украйна.! Видео с бг субтитри: https://www.facebook.com/bezlogosite/videos/689597695816231/
    Има книга „not one inch eastward”(нито инч на изток!) от Mary Elise Sarotte много награждавана САЩ! Историчка! Тя е Документална, по Разсекретени Документи от Преговорите(4+2) на Горбачов със Западните(НАТО…) Лидери за Изтегляне на Съветските войски от ГДР и Източна Европа! Обещали са Му че НАТО войски Няма да минат и инч на изток от река Елба(Няма да бъдат и на територията на бившата ГДР!)! Няма да Приемат нови страни в НАТО! Затова измислят инициативата „Партньорство за Мир“!
    За укрепване ва Доверието!… Къде днес е НАТО и Защо?! Къде днес е Мирът и Защо?!

Коментарите са ограничени.