Бойко Рашков: Очаквам Гешев да поиска имунитетите на бивши министри за „Хемус“

Бойко Рашков Кадър: бТВ

Вътрешният министър Бойко Рашков очаква главният прокурор Иван Гешев да направи искане до парламента за снемане на имунитет на бивши министри по едно от разследванията за „Хемус“.  

„По отношение на „Хемус“ има и едно разследване, което се провежда в Националната следствена служба. Там, доколкото аз разполагам с информация, те се занимават с лица, заемащи висши държавни постове. Да приемем, че са министри, но няма да им кажа имената. Очаквам в един момент прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат правилни процесуални решения. При такава промяна очаквам те да поискат от главния прокурор да внесе искане в парламента за снемане на имунитета на тези лица“, заяви министърът по време на представянето на отчета за дейността на МВР през 2021 г.

Рашков отправи сериозни критики към прокуратурата. „Виждаме как ни учат на право едни млади прокурорки. Тези, които четат лекции от фоайетата на съдебната палата, защо мълчаха и бездействаха за строителството на магистрали, язовири и др. Не бяха предприели никакви действия по тези разкрития, които ние направихме. Това в унисон ли е с принципа на върховенството на закона те да безделничат“, заяви Рашков, цитиран от в. Сега.

Той изтъкна още, че МВР е изпратило над 100 случая на прокуратурата, по които се бездейства. По негови думи държавното обвинение се ослушва дали по тези дела няма да навреди на Иван Гешев или бившите управляващи, поради което ги държи на трупчета. Рашков обеща списъкът с тези проверки да бъде публикуван от МВР.

На въпрос дали МВР ще публикува списъка с магистрати и политици с имоти в чужбина, Рашков отговори, че тези лица са „бетонирани“ от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и ДАНС, защото този списък е с гриф „секретно“ и поради тази причина няма как да бъде публикуван. Министърът обаче допусна, че шефът на ДАНС може да декласифицира информацията.

Премиерът Кирил Петков поздрави Министерството на вътрешните за работата му през последната година. Той също отправи критики към работа на държавното обвинение и главния прокурор. „Прокуратурата в България не работи. Г-н Гешев за мен е абсолютно компрометиран. Той е компрометиран на ниво Европейски съюз“, заяви той.

Премиерът обяви, че „в момента сме във времена на промяна и всеки трябва да застане от страната на закона и народа или на страната на статуквото, на корупцията и недосегаемите. „Законността се връща в България. Никой не е над закона“, коментира министър-председателят. Според него МВР е показало, че страхът вече е изостанал и „оттук нататък законността е на преден ред”.

„МВР е натоварено с огромни обществени очаквания през изминалата година и въпреки тази голяма натовареност изпълни обществения си ангажимент, като основен приоритет беше честен изборен резултат. Не беше позволено да се използват уязвимите слоеве на населението, за да се подмени вотът и да се организира корпоративен вот“, каза още главният секретар на МВР Петър Тодоров.

На отчета на Министерството на вътрешните работи за миналата година присъства политическото и професионално ръководство на ведомството.