Кирил Петков за цената на газа: Планирана атака на Путин

Кирил Петков Снимка: МС

Кризата в Украйна не е просто криза в Украйна. Започва се още от лятото. Газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е истината, коментира пред журналисти в Благоевград премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Цената на тока се определя от най-скъпия производител, обясни той.

„Когато в Европа производител на електроенергия става най-скъпия, той определя цената за цяла Европа. Това е много добре планирана атака от страна на Путин – преди да започне войната, той вдига цената на тока и цената на газа главоломно в цяла Европа. Когато се качат с такъв голям размер цените на тока и газа, изведнъж цялата инфлация, във всички производства, започва да се образува“, допълни Петков.

Въпросът е как българското правителство с лимитирания си ресурс, може да повлияе на една цялостна европейска стратегия за цените? Защото хората не ги интересува откъде е причината, а като отидат в магазина какво се случва. Безпрецедентно – това го няма никъде в Европа, вкарахме 3% от БВП на България в помощи за тока. В момента нито един битов потребител не са му се качили цените на тока от лятото. За бизнеса вкарахме буквално милиарди директни помощи за тока, каза Петков.

Въпреки че сме вкарали над 3% от БВП, ще вкараме допълнително сега над 100 милиона за помощи, подчерта премиерът: „Докато цените на тока и газа на световните пазари са такива, за съжаление, всички цени ще растат“.

Цената на тока след мораториума няма да се качва, подчерта Кирил Петков.