Институтът „Тависток“ от Даниел Естулин – ръководство за борба срещу промиването на мозъци

Институтът „Тависток“ от Даниел Естулин е най-новото заглавие на издателство „Изток-Запад“ в колекция „Катехон“.

Институт „Тависток“ е популярното название на създадения през 1914 г. във Великобритания Отдел за военна пропаганда, който работи по време на Първата световна в сградата „Уелингтън Хаус“, намираща се на улица „Бъкингам Гейт“ в Уестминстър.

Тази книга може да се разглежда като ръководство за борба срещу промиването на мозъци. Промиването на мозъци зависи от невежеството на жертвите. То е навсякъде около нас. Всички можем да усетим разпадането на нашите държави в контекста на всекидневните си лични преживявания. Това обаче не е ненадейно стечение на обстоятелствата. Не е случайност. Свидетели сме на планирано раздробяване на световната икономика от най-мощните хора в света. Книгата за института „Тависток“ се опитва да покаже, че заговорът е действителен; да посочи кой стои зад него, какви са крайните му дългосрочни цели и как ние, хората, можем да попречим да ни отведат в пъкъла.

Ние се намираме на кръстопът. И от пътя, по който поемем, ще зависи дали през ХХІ в. ще живеем като национални държави от републикански тип, или като покорни, загубили човешки облик стада от роби, подкарани на заколение.

Даниел Естулин

Даниел Естулин е журналист и експерт по комуникации, роден в Съветския съюз, но имигрира със семейството си в Канада на 14-годишна възраст. Вероятно към това кратко описание е необходимо да се добави и фактът, че той е един от най-известните конспиративни теоретици днес. Книгите му „Истината за клуба Билдерберг“ и „Институтът „Тависток“ добиват широка популярност.

По-долу четете откъс от книгата:

Въведение

Институтът „Тависток“ в Съсекс, Англия, „е световният център за масово промиване на мозъци и дейности по социално инженерство“. От малко набързо поставените в „Уелингтън Хаус“ основи израства една сложна организация, която ще определи съдбата на цялата планета и в хода на процеса ще промени парадигмата на съвременното общество.

В този революционен труд, който несъмнено ще има ефекта на 500-килотонов ядрен взрив, разкриваме както мрежата на института „Тависток“, така и методите за промиване на мозъци и водене на психологическа война, приспособени във времето за прилагане в мащабни проекти по социално инженерство.

Става дума за „Заговора на Водолея“, както специалистите по промиване на мозъци наричат сами себе си, имайки предвид свръхсекретното изследване на Станфордския изследователски институт от 1974 г., озаглавено „Изменение на образа на човека“ (Changing Images of Man). По същество настоящата книга може да се разглежда като ръководство за борба срещу промиването на мозъци. Промиването на мозъци зависи от невежеството на жертвите. То е навсякъде около нас. Всички можем да усетим разпадането на нашите държави в контекста на всекидневните си лични преживявания. Това обаче не е ненадейно стечение на обстоятелствата; не е случайност. Свидетели сме на планирано раздробяване на световната икономика от най-мощните хора в света. Тази книга за института „Тависток“ се опитва да покаже, че заговорът е действителен; да посочи кой стои зад него, какви са крайните му дългосрочни цели и как ние, хората, можем да попречим да ни отведат в пъкъла.

Освен че ще изпитате абсолютна ярост и възмущение като читател, ще стигнете и до заключението, че моралният, материален, културен и интелектуален упадък, който безпомощно наблюдаваме всеки ден по целия свят, не е случаен, не е Божие наказание за нашите злодеяния на земята, а умишлено предизвикана социална криза.

Повтарям: това не е някакъв експеримент. Реалност е и залогът е бъдещето на нашата планета. Добре дошли! Чувствайте се като у дома си! На най-впечатляващото до момента вещерско сборище излизат всички световни ексцентрици!

В света на лъжата и измамата не съществуват неочаквани обрати, щастливи съвпадения и случайности. Доказваме това, без да оставяме и сянка на съмнение, както бихме го направили, ако разглеждаме казуса в съда. Само най-убедителните факти и доказателства ще служат на нашите цели. Залозите са твърде високи, а обстоятелствата са срещу нас. На везните стоят бъдещето на Земята, безсмъртието на човечеството и оцеляването на нашия род. Ще надделеем. Ще успеем независимо от цената. Няма втори шанс, трети избор или четвърти път. Сега е моментът и с тази книга, която ще издържи проверката на времето, аз поставих разделителната линия. Няма да я преминат! Няма да се предадем.

По време на Втората световна война „институтът „Тависток“ е щабът на Отдела за водене на психологическа война на британската армия, който чрез разпоредбите на Управлението за специални операции (УСО) определя също и политиката на Въоръжените сили на САЩ в сферата на психологическата война. 

Огледайте се наоколо! Моралните устои на националната цел са рухнали в резултат от фронталната атака срещу бъдещето, извършена от водещите световни специалисти по обществени и поведенчески науки. Ние, хората, сме станали безразлични към морала и сме се отдали на ирационалното. Не се заблуждавайте, от Новата левица през „Уотъргейт“, Виетнам и Документите от Пентагона до лудите хипита, антивоенното движение и контракултурата на наркотиците и рокендрола – всичко това също са предварително планирани проекти по социално инженерство.

Повтарям, „мащабната програма за социално инженерство“ на олигархията, „която се провежда с помощта на Института за човешки отношения „Тависток“ и друга много по-голяма и интегрирана мрежа от центрове по приложна социална психология и социално инженерство, възникнала след Втората световна война“, удря не само по нашите индивидуални човешки права, но и по самата институция на „националната държава“ от републикански тип. Тези групи гледат на нас и на принципите на националната държава като на свой аксиоматичен философски противник. 

Неумолимите, взаимносвързани сили на злото включват някои от най-престижните световни центрове за знания и изследвания като Станфордския изследователски център при Станфордския университет, корпорация РАНД, Масачусетския технологичен институт (МТИ)/училището по мениджмънт „Слоун“, Центъра за академични изследвания по поведенчески науки в Пало Алто, института за социални изследвания при Университета на Мичиган, бизнес училището „Уортън“ при Университета на Пенсилвания, Харвардското бизнес училище, Лондонското училище по икономика и политически науки, Националните тренинг лаборатории, института „Хъдсън“, института „Есален“, Националния институт за психично здраве, Националния институт за злоупотреба с наркотици, Службата за военноморски изследвания. Има и други, например Международната фондация за алтернативно развитие със седалище в Женева с прилежащия Конферентен център за изпълнителни органи – първото редовно учебно заведение за следдипломна квалификация от Ерата на Водолея, натоварено с обучение, което да изменя поведението на висшите служители на 500-те най-успешни компании от класациите на списание „Форчън“. Зомбирани човеци, поставени на ръководни постове на най-високо ниво, призвани да ни отведат в новите „тъмни векове“ на трансценденталното съзнание. Приоритетите са два – промените, необходими в САЩ, и световният ред. 

За да финансира работата на тези групи, в течение на половин век правителството на САЩ отпуска десетки милиарди долари със задкулисната помощ на мозъчни тръстове и фондации, привлечени от института „Тависток“. 

Всеки аспект на духовния и психологическия живот на хората на планетата е обработен във вид на данни, които са вписани и се съхраняват в компютърните системи. Над тясно сътрудничещите си групи социални учени, психолози, психиатри, антрополози, мозъчни тръстове и фондации стои елитът на мощните представители на олигархията, която се състои предимно от семействата на старата венецианска Черна аристокрация.

Може би ще попитате каква е целта на тези поведенчески модификации. Те трябва да наложат промени в начина ни на живот без нашето съгласие и дори без да забележим какво ни се случва. Крайната цел е „пълното заличаване на вътрешното усещане за идентичност на човечеството, изтръгването на съкровения дух на човешкия род и запълването на празното пространство с изкуствен, синтетичен псевдодух“. За да бъде променено обаче поведението на човечеството, пренасочвайки вниманието му от индустриалното производство към спиритуализма, и за да бъдем предумишлено вкарани в света на постиндустриалната епоха на нулевия растеж и нулевия напредък, най-напред трябва да бъде изменена представата ни за самите нас, принципното ни разбиране за това какви сме. И така образът на човека, съответстващ на тази нова епоха, трябва да бъде открит, синтезиран и след това инсталиран в мозъка на хората. 

Както професор Джон Макмъртри пише във встъпителното си обръщение на форума „Наука за мир“, проведен през 2001 г. в Университета на Торонто, „тоталната власт не е единственият параметър на тоталитаризма. Неограничеността на властта също произтича от вездесъщия център“. В модерното тоталитарно движение „тази вездесъща ръководна сила“ се проявява чрез поведенчески модификации и промяна на идентичността – господстващите елементи на взаимносвързаната система.

Психологическият терор не е същността „в новото значение на тоталитаризма, а просто препинателен знак. Тайната на успеха на движението е в командната верига, основана на парите и потреблението, защото тя избягва отговорността за своите неуспехи. Затова постановяваните от Уолстрийт пазарни провали в обезпечаването на обществото винаги се приписват на трансцендентните сили на „невидимата ръка“ на пазара, която наказва същото общество заради предполагаеми грехове срещу „пазарните закони“. А тъй като различни катастрофи все по-често сполетяват по-голямата част от света, обвиняват самите жертви за постигналите ги нови лишения, страдания и притеснения. Това е много по-резултатен начин на управление от терора на ботуша, който е по-очевиден, но излага системата на опасност от друга форма на съпротива. Поддържането на мнозинството в състояние на постоянна вътрешна тревожност сработва, защото хората са твърде заети с осигуряването на собственото си оцеляване, за да си сътрудничат в постигането на ефективна ответна реакция. И тук също навсякъде личи подписът на института „Тависток“.

През последното десетилетие цялото население на земното кълбо непрекъснато е изваждано от равновесие чрез редуващите се едни след други финансови сривове и транснационални търговски спогодби, които опразват националните хазни и погазват правото на местно самоопределение. Хората са толкова смазани от атакуващата сила на икономическите и екологичните кризи, че господстващата всеобща несигурност кара повечето от тях да се чувстват парализирани от нискоинтензивния терор – това е необходимото условие, за да може което и да било тоталитарно движение да продължи своя възход, защото неговият modus operandi е да държи гражданите постоянно в състояние на дисбаланс.

В предходни исторически периоди сме били свидетели на драконовски мерки, предприети на национално ниво, но никога не сме виждали такова посегателство върху правата на човека и демократичните стандарти. Всяка мярка, разглеждана сама за себе си, може да изглежда като отклонение, но цялата поредица от промени като част от един непрекъснат процес представлява преминаване към пълно поробване. Тоталната власт е надтериториалният корелат на световната сила, който не приема ограничения за себе си. 

Предстои ни да се справим с много предизвикателства. Когато всички факти са представени, когато доказателствата акуратно са подредени на масата, когато заговорниците са разобличени и обезвредени и делата им са извадени на показ пред света, дори тогава редовите граждани продължават да говорят за заговор, отказвайки да повярват, че това чудовищно, умопомрачително тайно споразумение е реалност… Докато не стане твърде късно. Предупредени сте!

Ние се намираме на кръстопът. И от пътя, по който поемем, ще зависи дали през ХХІ в. ще живеем като национални държави от републикански тип, или като покорни, загубили човешки облик стада от роби, подкарани на заколение.

Драги читателю, положението е крайно тежко. Борим се с обединените усилия на някои от най-надарените личности в историята, които заговорничат срещу нас с цел да ни притежават. Човешката воля обаче е безсмъртна. Тираните са убивали милиони души и въпреки това хората са продължавали да се борят и накрая са извоювали своята свобода. Свободата пробужда човешкото сърце, а страхът го успива. Сред оглушителната какофония на патриотичното мълчание бунтовническите гласове печелят внимание. Моралните устои на безсмъртието са в истината и неподкупността. Те заслужават цялата подкрепа, която може да получат. Заслужават да се води борба и да се умре заради тях. 

И накрая, историята учи чрез аналогии, а не чрез тъждественост. Историческият опит не означава да пребиваваш в настоящето и да гледаш назад. Означава по-скоро да се върнеш в миналото и да донесеш обратно в настоящето едно по-непредубедено и по-дълбоко съзнаване на ограничеността на предишните ни възгледи.

Гравюра №79 от цикъла на Франсиско Гоя „Ужасите на войната“ изобразява Свободата като красива девица, просната по гръб с оголена гръд. Призрачни фигури танцуват около трупа, докато монаси копаят гроба ѝ. Истината е мъртва. Murió la Verdad. Що за алтернатива е това? Човек, който е предупреден, може да се подготви и въоръжи. Спасението ни не е Божа работа, а зависи от нас. Никога няма да намерим верните отговори, ако не можем да зададем правилните въпроси.

Даниел Естулин, Мадрид, 26 май 2011 г.

Можете да поръчате книгата ТУК.